Συναντήσεις για τη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες για την ασφαλιστική αγορά, δεδομένων των δύο ραντεβού τα οποία θα έχουν στελέχη της Ένωσης, πρώτα με το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο και εν συνεχεία με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί από το γενικό γραμματέα για μεθαύριο Παρασκευή, στο γραφείο του, στην Πλατεία Κάνιγγος, ενώ το δεύτερο, με την υπουργό, φαίνεται πως τελικά θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για δύο συναντήσεις κατά τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα κυριαρχήσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με το νομοσχέδιο περί διαφάνειας στις ασφαλιστικές συναλλαγές. Αυτό τουλάχιστον θα επιδιώξουν οι ίδιοι οι ασφαλιστές, καθότι είναι γνωστό ότι αντιδρούν σε βασικά άρθρα της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου, θεωρώντας ότι τυχόν εφαρμογή τους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στον κλάδο, σε μια περίοδο κατά την οποία η ασφαλιστική αγορά δοκιμάζεται από την κρίση.

Τα θέματα που έχουν τεθεί από τους ασφαλιστές αφορούν:
– στις προϋποθέσεις που ορίζει το υπουργείο για τις ανατιμήσεις στα συμβόλαια υγείας,
– στις προμήθειες των διαμεσολαβούντων, αλλά και
– στις υποχρεώσεις ασφαλιστικών και ασφαλιστών σχετικά με την ενημέρωση των πελατών τους για τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το iw, αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο ο γενικός γραμματείας ή και η υπουργός θα ανοίξουν από την πλευρά τους το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και της συμμετοχής του κλάδου στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα λάβει άλλες διαστάσεις.