Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη το 85% των κατοικιών στην Ελλάδα

Το θέμα «Ασφάλιση κατοικίας. Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις», συζήτησαν οι κ.κ Οικονόμου Αθανάσιος, Τεχνικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, ο κ. Βερνάρδος Βαγγέλης, Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών Βορείου Ελλάδος του Ομίλου Interamerican και ο κ. Βαξεβάνης Χρύσανθος, Agency & Branch Manager της Chartis,  στην Ημερίδα για την Ιδιωτική Ασφάλιση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχουν άχρηστες καλύψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι καλύψεις έχουν την ίδια βαρύτητα» δήλωσε ο κ. Βερνάρδος και πρόσθεσε πως «οι καλύψεις ανταποκρίνονται σε πραγματικές ασφαλιστικές ανάγκες, που έχουν ιστορικά δημιουργηθεί, λόγω πραγματικών κινδύνων. Συνεπώς, η συνεύρεση πολλών και διαφορετικών καλύψεων, στο πλαίσιο ενός πολυασφαλιστηρίου, μόνο άχρηστες δεν μπορεί να θεωρηθούν. Επιπλέον, λόγω της συμπληρωματικότητάς τους, εντός ενός πολυασφαλιστηρίου, όπου βασική κάλυψη είναι πάντα η κάλυψη του κινδύνου της φωτιάς, οι πολλές πρόσθετες καλύψεις έχουν ελάχιστο επίπεδο κοστολόγησης και ουσιαστικά αμελητέο πρόσθετο ασφάλιστρο, μάλλον παροχή μπορούν να θεωρηθούν». 

Οικονόμου Αθανάσιος, Τεχνικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, ο κ. Βερνάρδος Βαγγέλης, Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών Βορείου Ελλάδος του Ομίλου Interamerican και ο κ. Βαξεβάνης Χρύσανθος, Agency & Branch Manager της ChartisΟ πλέον αρμόδιος για τον προσδιορισμό της αξίας ασφάλισης του περιεχομένου μιας κατοικίας είναι ο ίδιος ο πελάτης, γιατί μόνο αυτός είναι που ξέρει καλύτερα τι αντικείμενα περιέχει η κατοικία του και τι ποσά διέθεσε για την απόκτησή τους.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «προϋπόθεση για την χρησιμότητα ενός πολυασφαλιστηρίου είναι οι καλύψεις, που περιέχονται, να είναι πραγματικά χρήσιμες στον πελάτη και όχι απλώς να έχουν προστεθεί για λόγους εντυπωσιασμού ή να μην τον αφορούν. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο ύψος του ασφαλισμένου κεφαλαίου μιας κατοικίας. Η σωστή αξία ασφάλισης για το κτίριο είναι η κατασκευαστική αξία και όχι βέβαια η αντικειμενική ή η εμπορική του αξία, που προσδιορίζονται και από άλλους συγκυριακούς παράγοντες. 

Σε κάθε περίπτωση, τα ετήσια ασφάλιστρα για την ασφάλιση μιας κατοικίας δεν είναι πολλά, ως έξοδο είναι από τα μικρότερα οικογενειακά έξοδα». Εν συνεχεία ο κ. Βαξεβάνης αναφερόμενος στον προσδιορισμό της αξίας της οικοδομής, με βάση τα αντικειμενικά κόστη κατασκευής, τόνισε ότι «είναι σχετικά εύκολος. Αντίθετα, ο προσδιορισμός της αξίας του περιεχομένου μιας κατοικίας, έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.  Οι νέες καλύψεις, σχετίζονται κυρίως με οικογενειακές αστικές ευθύνες και μάλιστα με υψηλά όρια που φθάνουν και το 1.000.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και καλύψεις, που, από πρώτη ματιά, δεν μας φαίνονται αξιόλογες, αλλά η πράξη έδειξε ότι είναι καθημερινές και χρήσιμες, όπως για παράδειγμα η κάλυψη απώλειας κλειδιών.

Οι ασφαλισμένες κατοικίες στην Ελλάδα, αποτελούν το 15% περίπου του συνόλου των κατοικιών, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ευθύνη γι αυτό έχουμε και εμείς, ως ασφαλιστική αγορά, γιατί δεν τους συνηθίσαμε στις τόσο χρήσιμες αυτές ασφαλίσεις. Θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην ανάλυση των πραγματικών αναγκών του καταναλωτή και με βάση αυτή την ανάλυση να σχεδιασθούν τα συμβόλαια της επόμενης γενιάς, που θα είναι συμβόλαια «κατά παντός κινδύνου» και που θα αφορούν σε περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία του πελάτη.  

Το video του πάνελ μπορείτε να δείτε εδώ