«Γέφυρες» για την είσοδο των ασφαλιστών στο 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης

«Παράθυρο» διαλόγου προς την ασφαλιστική αγορά, για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της στον τρίτο πυλώνα, σχεδιάζει να ανοίξει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του iw, η υπουργός, Λούκα Κατσέλη, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσεγγίσει -με τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς- το επίμαχο ζήτημα της εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, δίνοντας έμφαση στα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και τις προϋποθέσεις, νομοθετικές ή άλλες, για την ενίσχυση του ρόλου που ασκεί σήμερα ο κλάδος για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων μέσω ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες πρώτες διερευνητικές ενέργειες έχει κάνει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ώστε η υπουργός να αποφασίσει το αν, το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα καλέσει την ασφαλιστική αγορά σε επίσημο διάλογο.
Και όλα αυτά, ενώ, η ίδια, προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές συναλλαγές, για το οποίο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα άρθρα για τις ανατιμήσεις στα προγράμματα Υγείας, όπως και τις προμήθειες των διαμεσολαβούντων στον κάδο Ζωής.
Είναι γνωστό ότι ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημ. Σπυράκος, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την ασφαλιστική αγορά για τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα, και πλέον εκκρεμεί μια τελευταία συνάντηση μεταξύ του ιδίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης, ώστε να συζητηθούν τυχόν τροποποιήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ήδη από την περασμένη εβδομάδα.
Όσο για το ραντεβού των ασφαλιστών με την υπουργό, Λούκα Κατσέλη, δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η υπουργός να καλέσει σε εύλογο χρόνο την Ένωση σε διάλογο, προκειμένου να συζητήσει παράλληλα με το ζήτημα  της συμμετοχής του κλάδου στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης και το θέμα της διαφάνειας στις συναλλαγές.
Σε αυτή την περίπτωση όλα δείχνουν ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευθούν σκληρά με την υπουργό για το τι τελικά θα τεθεί εκτός του νομοσχεδίου περί διαφάνειας.