Αισιόδοξες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία

Συνεχίζεται σταθερά η σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 1,75% το 2011. Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει σταθερά τη σταδιακή της ανάκαμψη, καθώς οι προοπτικές για το 2011 εμφανίζονται ελαφρώς καλύτερες από τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,75% φέτος και κατά 2% το 2012.

Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις στηρίζονται στις καλύτερες συνθήκες που άρχισαν να διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία και την εν γένει αισιόδοξη στάση των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα από το ΑΕΠ, ενώ η ανεργία μειώνεται με βραδύτερους ρυθμούς.

Οι τιμές των βασικών προϊόντων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό 

Οι αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού αντικατοπτρίζουν την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, κάτι που από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τις σημαντικότερα νέα προβλήματα. Ο μέσος όρος του επίσημου πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα ανέλθει φέτος στο 3% στην ΕΕ και στο 2,5% στην ευρωζώνη, ενώ το 2012 θα μειωθεί στο 2% και 1,75%, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας κατά το προσεχές ενάμισυ έτος αναμένεται να σημειώσουν βραδεία βελτίωση. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται ότι θα μειωθεί μόνο κατά 0,25% και θα φθάσει το 9,75% περίπου το 2012.
Τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται συνεχώς, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να μειωθεί μέχρι το 2012 στο 3,75% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να ποικίλλουν σημαντικά ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ.
Η Επιτροπή δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις καλύπτουν την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος όλων των κρατών μελών της ΕΕ και πολλών τρίτων χωρών.

Οι ενδιάμεσες προβλέψεις – οι οποίες δημοσιεύονται συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο – εξετάζουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις μόνον για τις μεγαλύτερες οικονομίες.


 Πηγή: Ευρωπαική Επιτροπή