Ευκαιρία για καινοτομία στην ασφαλιστική αγορά η Solvency II

Στην εφαρμογή της επικείμενης οδηγίας Solvency II και στις αλλαγές που θα επιφέρει στον τρόπο με τον οποίο δρουν η εποπτική αρχή, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι διαμεσολαβητές και οι καταναλωτές αναφέρθηκε την ομιλία του, στην Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της VICTORIA.  

Όπως δήλωσε, καθίσταται προφανές ότι η οδηγία αυτή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Είναι μία ευκαιρία για τον κλάδο για να εισάγει καινοτόμες διαδικασίες και να απαλλαχθεί από οτιδήποτε αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας».

 Σημαντικές αλλαγές που θα προκύψουν άμεσα από την εφαρμογή της οδηγίας:

-         Σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη λειτουργία των εταιρειών. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων σε μία υγιή εταιρεία θα τριπλασιαστούν.

-         Οι συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες θα οδηγήσουν την πλειοψηφία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, είτε σε αύξηση μετοχικού τους κεφαλαίου, είτε σε μεταξύ τους συγχωνεύσεις, είτε σε διακοπή της λειτουργίας τους.

Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της VICTORIA-         Η κεφαλαιακή επάρκεια θα κρίνεται σε καθημερινή βάση, αφού η ανάγκη για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση θα εξαρτάται από την διαρκή αξιολόγηση των κινδύνων, που απειλούν κάθε ασφαλιστική επιχείρηση.

-         Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να αναπτύξουν περισσότερο επαγγελματικές συμπεριφορές διαχείρισης και λήψης αποφάσεων.

-         Η αντασφάλιση θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην ασφάλιση των κινδύνων, αφού θα αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο απορρόφησης των κινδύνων, για την αποφυγή κεφαλαιακής ανεπάρκειας.

-         Ο χρόνος πίστωσης των ασφαλίστρων θα περιοριστεί σημαντικά.

-         Θα δοθεί η δυνατότητα στη εποπτική αρχή για περισσότερο ενδελεχείς και ουσιαστικότερους ελέγχους, με ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά κριτήρια.

-         Θα ενισχυθεί σημαντικά η προστασία των ασφαλισμένων και θα βελτιωθούν οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων με την αποκλιμάκωση.

-         Θα ενισχυθούν οι δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να παίξουν δραστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα.

-         Θα αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση.
Τέλος ανέφερε πως «στη Victoria έχουμε τη βαθιά πίστη ότι θα ενισχύσουμε σημαντικά τη θέση μας στην ασφαλιστική αγορά και έχουμε ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την εναρμόνιση με την οδηγία.  
Ημερίδες Ιδιωτικής Ασφάλισης