Τι προκύπτει από μελέτη για τα εμβόλια σε έγκυες και θηλάζουσες

Τα mRNA εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.  Τα εξουδετερωτικά αντισώματα εντοπίστηκαν τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στο αίμα του ομφαλίου λώρου στα νεογνά προσφέροντας τους έτσι προστασία έναντι του SARS-CoV-2.

Με δεδομένο ότι οι έγκυες γυναίκες  διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19, νοσηλείας σε ΜΕΘ, διασωλήνωσης, καθώς και θανάτου συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η επιστημονική κοινότητα ερευνά το θέμα του εμβολιασμού τους.

Στο προαναφερόμενο πλέγμα κινδύνων περιλαμβάνεται ο πρόωρος τοκετός και η αυτόματη αποβολή έχουν παρατηρηθεί συχνά σε κυήσεις σχετιζόμενες με λοίμωξη COVID-19.

Άξιο αναφοράς είναι πως έχει διαπιστωθεί ότι ο αντιγριππικός εμβολιασμός κατά την κύηση έχει μειώσει τη θνητότητα από τη γρίπη.

Όσο για τα εμβόλια, το ασφαλές προφίλ και η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων είναι εξακριβωμένη  σε γυναίκες που δεν κυοφορούν.

Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση των δύο εμβολίων mRNA COVID-19 (Moderna και Pfizer) το Δεκέμβριο του 2020 υπολογίζεται ότι έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ 11.087 έγκυες γυναίκες. Δεδομένα, όμως από τις κλινικές μελέτες δεν υπάρχουν αφού οι θηλάζουσες και οι έγκυες γυναίκες είχαν εξαιρεθεί από τις μελέτες φάσης 3 για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Περισσότερα στο virus.com.gr