Επωφελείται το δολάριο από τις πιέσεις στις αγορές

Δύο ήταν οι ειδήσεις που προκάλεσαν αίσθηση στην αγορά κατά τις ώρες των Ασιατικών συναλλαγών. Η πρώτη ήταν ένα άρθρο των Financial Times στο οποίο αναφέρεται ότι η κερδοσκοπία στην Κίνα ήταν η αιτία για τις έντονες κινήσεις στην αγορά του αργύρου τις τελευταίες ημέρες, που είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο στα 50 δολάρια και την έντονη πτώση στη συνέχεια στην περιοχή των 32 δολάρια.

Η δεύτερη είδηση ήρθε από την πλευρά της Νέας Ζηλανδίας, όπου ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Bollard επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο κυβερνήτης της RBNZ αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους που απειλούν την τοπική οικονομία και τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, αιτιολογώντας έτσι την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική στο προσεχές μέλλον. Τέλος, δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν μέχρι να ξεπεραστούν οι κίνδυνοι και η οικονομία να αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες οικονομίες, δεν υπάρχουν κάποιες αξιόλογες εξελίξεις, ωστόσο, οι διαρκείς ανησυχίες για την κατάσταση της Ευρωζώνης συνεχίζουν να επηρεάζουν τις κινήσεις των επενδυτών.
Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα νομίσματα βρίσκονται υπό πίεση, με το δολάριο να ενισχύεται.

Σύμφωνα με τον Joel Kruger της FXCM, έχει υπάρξει έντονη αντίφαση μεταξύ των ισοτιμιών, των δεικτών, και των εμπορευμάτων που ενισχύονται τις τελευταίες εβδομάδες, και των αδύναμων οικονομικών στοιχείων παγκοσμίως. Παρόλο που οι επενδυτές συνέχιζαν να προτιμούν επενδύσεις με υψηλό ρίσκο, η διάθεση τους αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά.

Γι αυτό το λόγο, προβλέπουμε ότι η πτώση των νομισμάτων, των δεικτών και των εμπορευμάτων θα συνεχιστεί, και το δολάριο θα συνεχίσει να επωφελείται από τις κινήσεις αυτές.

Στη συνέχεια της ημέρας, οι μόνες αξιόλογες ανακοινώσεις είναι τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης,  και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Αμερικής. Ωστόσο αναμένουμε την αγορά να κινηθεί βάσει των μακροοικονομικών στοιχείων και εξελίξεων. Η διάθεση για ρίσκο ( ή έλλειψη της)  θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση των αγορών και είναι πιθανό να συμβάλει στην μεταβλητότητα της σημερινής ημέρας.

Τα futures της Αμερικής και τα εμπορεύματα, κινούνται πτωτικά καθώς ξεκινούν οι ευρωπαϊκές συναλλαγές.