Ώρα ανάπτυξης για την ιδιωτική ασφάλιση

Τώρα είναι η ευκαιρία για την ιδιωτική ασφάλιση να διεκδικήσει το ρόλο που της αρμόζει στην κοινωνία και την οικονομία  δήλωσε ο Ι. Χατζηιωσήφ,  Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, στην Ημερίδα για την Ιδιωτική Ασφάλιση, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο κ. Χατζηιωσήφ αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου, επισημαίνοντας ότι η θέση «που κατέχει η ασφαλιστική βιομηχανία στην οικονομία και την κοινωνία αδικεί τον κλάδο σε σχέση με τη συνολική του προσφορά. Πέρα από τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται καθημερινά είτε αφορούν στην υγεία είτε στην περιουσία, ο κλάδος συμβάλλει καθημερινά  στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων. Είναι διαπιστωμένο ότι τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δε θα ήταν τόσο έντονα έαν η ασφάλιση ήταν περισσότερη διαδεδομένη. Τώρα είναι η ευκαιρία αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού αυτών που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αυτονόητα για να ανατρέψουμε τα δεδομένα του κλάδου. 

Τώρα είναι η ευκαιρία αφού αναδείξουμε τον κοινωνικό ρόλο της ασφάλισης σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο φερεγγυότητας, να αλλάξουμε τα δεδομένα της δικής μας αγοράς και να ανεβάσουμε το επίπεδο αξιοπιστίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση είναι η συνεχής εκπαίδευση για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και εμπιστοσύνης στο θεσμό της ασφάλισης. Μπορούμε να αρχίσουμε με τους νέους ανθρώπους κάνοντας παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στην κυκλοφοριακή αγωγή. Οι συνθήκες ευνοούν την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου με το νέο κανονιστικό πλαίσιο και τη  νέα εποπτική αρχή που αποτελούν το καλύτερο πλαίσιο για τη θωράκιση της αγοράς. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των διαμεσολαβούντων προσώπων». 

Αναφερόμενος στην ΑΤΕ Ασφαλιστική δήλωσε πως η ΑΤΕ, που υπηρετεί με συνέπεια το θεσμό της ασφάλισης για τρεις δεκαετίες, δεσμεύεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις . «Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση στους αρμόδιους φορείς για εκπαίδευση σε μικρές ηλικίες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια προσπάθεια. Η ΑΤΕ τιμά το θεσμό και τον άτυπο κώδικα δεοντολογίας. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον όμιλο αποτελεί το πράσινο φως για την η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που απαιτείται για να βελτιωθούν οι δείκτες και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη της. Ως μέλος του ομίλου της ATE BANK η ΑΤΕ Ασφαλιστική δημιουργεί το πλαίσιο για να αποτελεί μία από τις εταιρείες που θα συνθέτουν το χάρτη για την ασφαλιστική αγορά. Η προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος με την αξιολόγηση του μοντέλου της λειτουργίας, τον επανασχεδιασμό προγραμμάτων, παρεμβάσεις στην τιμολογιακή και εμπορική πολιτική.

Η εφαρμογή του νέου πλαισίου αλλά και του νόμου που διέπει τις ασφαλιστικές αποτελεί μονόδρομο, αφού η ανορθόδοξη ανάπτυξη, η ανεπάρκεια  του ασφαλίστρου, ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων, η μεταφορά χαρτοφυλακίου, η εξαγορά χαρτοφυλακίου ακόμα και η σχέση με τους πελάτες θα αποτελούν αντικείμενο συνεχούς ελέγχου από τη νέα εποπτική αρχή. Αυτό οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αφού οι απαιτήσεις του νέου πλαισίου αγγίζουν το σύνολο των εργασιών μίας εταιρείας. 

Οι προτεραιότητες των εταιρειών θα επικεντρωθούν στη μείωση της ανάγκης για αυξημένα εποπτικά κεφάλαια, στην εναρμόνιση με  το νέο πλαίσιο για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, σε αλλαγές στα κανάλια διανομής,  τη μείωση του κόστους πρόσκτησης και σε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης για να περιοριστούν οι επισφαλείς απαιτήσεις.