Επικίνδυνη η υποτιθέμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρωσύστημα , ούτε τέθηκε, ούτε βεβαίως συζητήθηκε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα του γερμανικού Der Speigel με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «αν δεν ήταν αστεία αυτή η ιστορία, αλλά και επικίνδυνη, δεν θα άξιζε καν τον κόπο να ασχοληθούμε» και πρόσθεσε πως η συνάντηση στο Λουξεμβούργο είχε ως αντικείμενο τη συζήτηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

«Όπως γνωρίζετε», ανέφερε, «συμμετείχα στο Λουξεμβούργο σε μια σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Γιούγκερ. Οι συσκέψεις αυτές, τις οποίες κάνει ο κ. Γιούγκερ με τα μέλη της Ευρωζώνης, τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν και στο γκρουπ των 20 μεγαλυτέρων χωρών είναι συχνές, άτυπες και γι’ αυτό δεν ανακοινώνονται. Στη σύσκεψη αυτή κλήθηκα, για να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Την προηγούμενη, αυτή που διανύουμε και την επόμενη εβδομάδα υπάρχει περιοδική εξέταση του Προγράμματος, σε μια συγκυρία, όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για την χώρα μας και που πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας, για το 2012, το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Αυτή ήταν η συζήτηση, η οποία έγινε.

Γνωρίζετε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου θα περιέχεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει συμφωνήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο».