Έντονες πιέσεις για το ευρώ

Σύμφωνα με την σημερινή ανάλυση του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM οι λόγοι για τους οποίους τα νομίσματα που παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με το ρίσκο, διαμόρφωσαν τόσο έντονη πτώση, είναι οι παρακάτω:

Λόγοι για το «ξεπούλημα» του ευρώ:

1. Η διάσωση της Πορτογαλίας, λειτούργησε αρνητικά στο συναίσθημα της αγοράς.
2. Η ΕΚΤ δεν έδωσε ενδείξεις για άμεσες αυξήσεις επιτοκίων
3. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Trichet εμφανίστηκε υπέρ της πολιτικής ισχυρού δολαρίου.

Λόγοι για το «ξεπούλημα» των νομισμάτων υψηλού ρίσκου:
1. Μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων από την Ευρωζώνη και την Αμερική
2. Η αναμενόμενη υποχώρηση της διάθεσης για ρίσκο
3. Η αντίδραση στις σημαντικές διορθωτικές κινήσεις των εμπορευμάτων.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρά τις γρήγορες μεταβολές στη διάθεση ρίσκου της αγοράς.
Παρόλο που οι διαχειριστές κεφαλαίων πουλούσαν δολάρια στην προσπάθεια τους για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους, οι πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις στις τιμές του πετρελαίου και το γεγονός ότι οι χώρες που συνεχίζουν να πουλούν δολάρια είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες, μπορεί να αναγκάσουν τους διαχειριστές αυτούς να κρατήσουν στάση αναμονής.

Όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα περιβάλλον αγοράς, όπου τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, ακόμα και στην Αμερική, θα λειτουργούν θετικά για το δολάριο Αμερικής.

Έχοντας υπόψη μας τα παραπάνω, η σημερινή ανακοίνωση των Νέων Θέσεων Εργασίας της Αμερικής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι αναλυτές έχουν ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις τους στις 175,000 και σίγουρα οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από τις 140,000 θα θεωρηθεί ιδιαίτερα αδύναμο και η αποστροφή ρίσκου θα αυξηθεί.