Στην ΕΚΤ το ενδιαφέρον της αγοράς

Η αγορά αρχίζει να εμφανίζει σημάδια αντιστροφής, με τα νομίσματα, τους δείκτες και τα εμπορεύματα να διαμορφώνουν πτωτικές κινήσεις και το δολάριο να διαγράφει μέρος των απωλειών του στο τέλος της χθεσινής ημέρας.

Μεγάλο μέρος της κίνησης αυτής των τιμών οφείλεται στην αύξηση της αποστροφής ρίσκου, και έτσι είναι λογικό να βλέπουμε το γιέν και το ελβετικό φράγκο να ενισχύονται.

Η ισοτιμία USD/JPY υποχωρεί προς την περιοχή του 80,000, ενώ το USD/CHF κατευθύνεται προς νέα ιστορικά υψηλά στην περιοχή του 0,8500.

Τα νομίσματα που σχετίζονται με τα εμπορεύματα διαμόρφωσαν για ακόμα μια φορά τη μεγαλύτερη πτώση, όπως αναμένεται εξάλλου, όταν υπάρχει αυξημένη αποστροφή ρίσκου στην αγορά.

Το δολάριο Αυστραλίας έχει κινηθεί έντονα πτωτικά έναντι του δολαρίου Αμερικής, επηρεασμένο από τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων. Βέβαια, δεδομένης της ενίσχυσης του αυστραλιανού νομίσματος σε νέα ιστορικά υψηλά πάνω από την περιοχή του 1,1000, μια διορθωτική κίνηση ήταν απαραίτητη.

Γενικότερα, αυτό που θα δώσει σήμερα κατεύθυνση στις αγορές είναι τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα σχέδια τους  για τη νομισματική πολιτική.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν διατηρήσει ήπιους τόνους, ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει να προειδοποιεί για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM, ο παραπάνω συνδυασμός ήταν και ο κύριος παράγοντας της πτώσης του δολαρίου το τελευταίο διάστημα, και θα χρειαστεί κάποια ουσιαστική αλλαγή για να μπορέσει το δολάριο να ανακάμψει.

Σήμερα οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Ευρώπης ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια. Η ΒΟΕ δεν θα προκαλέσει πιθανότατα κάποια αντίδραση στην αγορά, καθώς αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 0,50%, ειδικά ύστερα από μια σειρά ανησυχητικών οικονομικών στοιχείων, ενώ η απόφαση της ΕΚΤ και συγκεκριμένα η ομιλία του προέδρου Trichet, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σήμερα..