Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα

Στις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά, στα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στο ευρύτερο κοινωνικό σύστημα προστασίας αναφέρθηκε ο κ. Μάνος Χειράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Bancassurance της ING.

Αναλυτικότερα δήλωσε πως «όλες οι θεσμικές μεταβολές που πραγματοποιούνται και αγγίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν πρόκληση για την ιδιωτική ασφάλιση και μεσοπρόθεσμα θα αυξήσουν τη ζήτηση συνταξιοδοτικών αλλά και γενικότερα ασφαλιστικών εργασιών.  Η πρόθεση και η ανάγκη της κοινωνίας για πρόσθετο συνταξιοδοτικό εισόδημα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στο παρελθόν, και αυτό είναι εμφανές από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την ΕΑΕΕ». 

Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η στροφή των πολιτών προς την ιδιωτική ασφάλιση «δεν είναι εμφανής στα νούμερα των εταιρειών, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν το οικογενειακό εισόδημα. Ωστόσο, η καταγεγραμμένη αύξηση της πρόθεσης υπάρχει και θα αρχίσει να καταγράφεται μεσοπρόθεσμα με νέους ασφαλισμένους». Όσον αφορά στο ρόλο της πολιτείας δήλωσε πως πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνεισφέρει με κίνητρα και πολιτικές, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να καρπωθούν τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι σημαντικό η πολιτεία να κατανοήσει το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα σε ένα διευρυμένο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. «Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να καταθέσουμε πρόταση βασισμένη στη διεθνή και πολυετή εμπειρία μας, επάνω σε επιτυχημένα και δοκιμασμένα συνταξιοδοτικά μοντέλα, που βασίζονται στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μ. Χειράκης αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές της ιδιωτικής ασφάλισης όπως η εστίαση στην επαγγελματική και ξεκάθαρη συμβουλή, σύγχρονα προϊόντα με κανόνες διαφάνειας που μπορούν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών, συνεχής εκπαίδευση, εξυπηρέτηση με βάση τις ανάγκες των  πελατών, πολλαπλή υποστήριξη των δικτύων πωλήσεων και διαφανείς διαδικασίες σε κάθε επαφή με τον πελάτη. 

Στο πλαίσιο αυτό η ING δημιούργησε το Pension Advice Tool, που έρχεται να απαντήσει για το ύψος της σύνταξης που δικαιούται κάποιος να πάρει και συμβουλεύει τον πελάτη για το πως θα συμπληρώσει τη βασική του σύνταξη (γήρατος, ανικανότητας, χηρείας). Στον τομέα της εξυπηρέτησης η εταιρεία χρησιμοποιεί εύκολη και κατανοητή γλώσσα στην επικοινωνία της με τους πελάτες, ενώ σύντομα ξεκινά ένα πρόγραμμα μάρκετινγκ για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον καταναλωτή με στόχο την αποφυγή εκπλήξεων για τον πελάτη. 

Επιπλέον αναφερόμενος στο σύστημα Εξασφάλισης Συμπληρωματικού Εισοδήματος, «Πορτοκαλί Μισθός», που ξεκίνησε το 2010,  δήλωσε ότι «το πρόγραμμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει άμεσα εισόδημα σε ανθρώπους που είναι κοντά στο τέλος του εργασιακού τους βίου και δεν μπορούν να καλύψουν από τη σύνταξη τους τις υπάρχουσες ανάγκες».

Τέλος τόνισε ότι «οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι πολίτες έχουν ανάγκη στήριξης. Ο ιδιωτικός τομέας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του μπορεί να προσφέρει  λύσεις για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής των μελλοντικών συνταξιούχων. Η συνεργασία της πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για  ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλισης με κοινωνικό χαρακτήρα.  

Το video της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ