Μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης με αύξηση 4,9% στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 αντιπροσωπεύει 132,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές, που ισοδυναμούν με αύξηση ύψους 4,9 % σε σχέση με το 2011.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού και δημοσιονομικού προγραμματισμού Γιάνους Λεβαντόβσκι χαρακτήρισε το σχέδιο προϋπολογισμού που ενέκρινε η Επιτροπή στις 20 Απριλίου ως “μια λεπτή εξισορρόπηση μέτρων λιτότητας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης για 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.”

Ενώ οι πραγματικές πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί για το 2012 ανέρχονται σε 132,7 δισεκατομμύρια ευρώ, οι αναλήψεις υποχρεώσεων για το ίδιο έτος (ποσά για τα οποία υπάρχει δέσμευση πληρωμής σύμφωνα με το δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-13 της ΕΕ) φθάνουν τα 147,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7% περισσότερα από το 2011).

Ο προϋπολογισμός αυτός εναρμονίζεται με τα μέτρα λιτότητας που έχουν λάβει πολλές χώρες της ΕΕ. Αντανακλά επίσης τις νόμιμες υποχρεώσεις της Επιτροπής απέναντι στους δικαιούχους κεφαλαίων της ΕΕ στην Ευρώπη και ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά τη δραστική μείωση των διοικητικών δαπανών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η Επιτροπή δίνει το παράδειγμα, λαμβάνοντας το πρωτοφανές μέτρο μηδενικής αύξησης των διοικητικών της δαπανών και συνεχίζοντας την πολιτική της για μηδενικές προσλήψεις για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ωστόσο, η Επιτροπή οφείλει να σεβαστεί τις νομικές της δεσμεύσεις. Τα προγράμματα που ξεκίνησαν το 2007 με χρηματοδότηση από την ΕΕ βρίσκονται τώρα σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά στις περιφερειακές αρχές και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σ’αυτά.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 εστιάζει στις αυξήσεις δαπανών στους τομείς που κατά πάσα πιθανότητα θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, ειδικότερα στην έρευνα και τη συνοχή, η οποία είναι αναγκαία για να ενισχυθούν οι προσπάθειες των χωρών της ΕΕ.

Το 6% μόνον του προϋπολογισμού της ΕΕ διατίθεται για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Το υπόλοιπο 94% δαπανάται για τις περιφέρειες και τις πόλεις, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους πολίτες της Ευρώπης. Το μισό από αυτό προορίζεται για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.