Λύση για την είσπραξη των ασφαλίστρων

Σε συμφωνία για την απευθείας είσπραξη των ασφαλίστρων φαίνεται ότι καταλήγουν εταιρείες, διαμεσολαβούντες και Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει αναλάβει να προωθήσει  τη σχετική ρύθμιση στην  προσπάθειά της  να εξορθολογήσει  τη λειτουργία του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος απέστειλε τις προτάσεις της στην εποπτική αρχή, προτείνοντας λύσεις για άμεση εξόφληση των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους απευθείας στις εταιρίες. 

Αντίστοιχη είναι και η θέση του συντονιστικού οργάνου των διαμεσολαβούντων κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της Τράπεζας της Ελλάδος, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση της σχετικής ρύθμισης.
Το πρόβλημα των ανείσπρακτων ασφαλίστρων, που εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 1 δις ευρώ και εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς που εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας για τη Φερεγγυότητα II.

Η απόφαση αναμένεται να οριοθετήσει τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες για το χρόνο και τη διαδικασία είσπραξης των ασφαλίστρων, με την πλειοψηφία των εμπλεκομένων να τοποθετείται υπέρ της σχετικής ρύθμισης. 

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού των προμηθειών στα ασφάλιστρα που αποδίδονται από τους διαμεσολαβούντες, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε ως «νίκη στα σημεία» για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της αγοράς.

Αντιθέτως περιπλέκει το θέμα που εστιάζεται μεταξύ άλλων στο πρόβλημα που προκύπτει στην περίπτωση που η απόδοση των ασφαλίστρων γίνεται μέσω μεταχρονολογημένης επιταγής. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο το ποσό που θα αναγράφεται στη μεταχρονολογημένη επιταγή θα αναφέρεται στο σύνολο των οφειλών συμπεριλαμβανομένων και της προμήθειας ή αντίθετα αν θα αφαιρείται από το οφειλόμενο ποσό, επιτρέποντας στο διαμεσολαβούντα την παρακράτηση της προμήθειας πριν την απόδοση των ασφαλίστρων.

Πιλότο για την αλλαγή του συστήματος είσπραξης ασφαλίστρων θεωρείται η  απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής να καθιερώσει τη δυνατότητα της απευθείας καταβολής των ασφαλίστρων υγείας και ζωής από τους ασφαλισμένους, με μετρητά, χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού, μέσω ΑΤΜ, μέσω Internet ή Phone Banking, μέσω πιστωτικής κάρτας και ταχυδρομείου, που ξεκίνησε από τη 1η Μαρτίου. Στόχος σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας είναι ο αυτόματος τρόπος εξόφλησης να επεκταθεί για όλα τα προϊόντα ασφάλισης εντός του 2011.