Έρχονται μέτρα «διαφάνειας» στα ασφαλιστικά συμβόλαια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των συναλλαγών στις ασφαλιστικές συμβάσεις  με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ετοιμάζεται να ρίξει το γάντι στις ασφαλιστικές εταιρείες το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου , δημοσιοποιώντας μετά από αρκετούς μήνες διαβούλευσης  το τελικό κείμενο. 

Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία το τελικό κείμενο λαμβάνει υπόψη του πολλές από τις παρατηρήσεις που κατέθεσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι σχέσεις των δύο μερών βρίσκονται πάντως σε οριακό σημείο μετά και την αντιπαράθεση που υπάρχει στο θέμα του ΦΠΑ των νοσοκομειακών υπηρεσιών, αλλά και την προηγούμενη απόφαση της Γενικής Γραμματείας που απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρούν σε μονομερείς αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, όταν  στους όρους των συμβολαίων δεν αναλύονται με σαφήνεια τα κριτήρια που αιτιολογούν την πολιτική των αναπροσαρμογών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή φέρεται να επιμένει στην υιοθέτηση του τιμαριθμικού δείκτη για το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, ο οποίος όμως αμφισβητείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, που υποστηρίζουν ότι δεν καταγράφει την πραγματική άνοδο του κόστους υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, που αυξάνεται ραγδαία.

Σε κάθε περίπτωση η Γενική Γραμματεία καταναλωτή φαίνεται μετά και την πρόσφατη «επικράτησή» της στο θέμα του ΦΠΑ των νοσοκομειακών υπηρεσιών, να έχει πετύχει μια «εύκολη νίκη» κατά των ασφαλιστικών εταιρειών, που επιχείρησαν όπως σημειώνει χαρακτηριστικά να διαμορφώσουν την «εμπορική τους πολιτική», κάνοντας διακριτική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των συμβεβλημένων νοσοκομείων σε σχέση με αυτούς που προτιμούν τα μη συμβεβλημένα νοσοκομεία.

Μετά και την τελευταία αντιπαράθεση οι σχέσεις των δύο μερών δεν φαίνεται να έχουν εκτονωθεί με τη διαφωνία των εταιρειών στο θέμα του καθορισμού κριτηρίων που θα κρίνουν την τιμολογιακή τους πολιτική να παραμένει ισχυρή. Η αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί δεν είναι πια θέμα εντυπώσεων και θα κριθεί επί της ουσίας όχι μόνο με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, αλλά με την εφαρμογή του στην πράξη που θα κρίνει την περαιτέρω διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης ή την καθήλωσή της σε μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.