Διαδικτυακή πλατφόρμα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Τη διαδικτυακή πλατφόρμα «StartUp Greece» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας των νέων εγκαινίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που όπως τόνισε είναι μια σημαντική κυβερνητική καινοτομία, καθώς, για πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση της χώρας, ενσωματώνονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα λειτουργίες πληροφόρησης και δικτύωσης και όλο το απαραίτητο υλικό για όποιον ήδη επιχειρεί ή ενδιαφέρεται να επιχειρήσει στην Ελλάδα. «Μέσα από την ψηφιακή αυτή καινοτομία, φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους νέους με την καινοτομία, το επιχειρείν, τις νέες ιδέες, μέσα και έξω από τα σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

«Νόμοι, διαδικασίες, ενισχύσεις, κίνητρα, ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας, επικοινωνία με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όλα βρίσκονται μέσα στο StartUp Greece, στο οποίο σας καλούμε να γίνετε μέλη και να συνδράμετε στην διάχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κηρύσσοντας την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί έως σήμερα για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, όπως είναι η λειτουργία των Υπηρεσιών Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και τα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για νέες επιχειρήσεις στον κλάδο ICT. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «Με τη στρατηγική μας για την ψηφιακή Ελλάδα στοχεύουμε στη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία στον κλάδο των νέων τεχνολογιών».

Εκτός από τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ που αφορούν στην ενίσχυση με χαμηλότοκα ευνοϊκά δάνεια νέων, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στο νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος, εκτός από τα γενικά καθεστώτα που ενισχύουν τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν, προβλέπει ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών, προϋπολογισμού ύψους 150 εκ € για το 2011.

«Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση επενδύει τόσα πολλά στην επιχειρηματικότητα των νέων και την καινοτομία», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τόνισε την πεποίθησή του, ότι η νέα γενιά θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα www.startupgreece.gov.gr υλοποιείται από εσωτερική ομάδα έργου των υπηρεσιών και φορέων του υπουργείου και «ανέβηκε» σήμερα στο διαδίκτυο σε δοκιμαστική εκδοχή (beta version). 

Σταδιακά εντάσσονται υπουργεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ώστε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό εργαλείο ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής κουλτούρας. Η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση.