Hans-Jοrg Naumer: Ώριμη ανάκαμψη στις αγορές

Τους πρώτους καρπούς των πολιτικών λιτότητας, ειδικά στις περιφερειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Allianz, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε. έχει περάσει σε πορεία εξυγίανσης με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% το 2013. Ο μηχανισμός της ενδοευρωπαϊκής κρίσης φαίνεται ότι διαμορφώνεται οριστικά και ότι κερδίζει αξιοπιστία, κυρίως μετά τη σύσκεψη κορυφής των Ευρωπαίων επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Allianz στο τελευταίο Capital Markets Monthly, το Μηνιαίο Δελτίο Κεφαλαιαγορών του Ομίλου, που εκδίδει η Allianz Global Investors, η κρίση χρέους στη ζώνη του Ευρώ φαίνεται πως έχει περάσει στην αφάνεια, αν και η τιμή του «μαύρου χρυσού» συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα κινδύνου μετά την κρίση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σε ότι αφορά τώρα τις τοποθετήσεις στις χρηματαγορές, επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους μετοχικούς τίτλους σε σχέση με τα ομόλογα, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα- εκμεταλλευόμενοι τη μείωση των τιμών στις χρηματαγορές- να συγκεντρώσουν απόθεμα.

Όπως αναφέρει ειδικότερα στην τελευταία του ανάλυση ο Hans-Jörg Naumer, Επικεφαλής του Capital Market Analysis, η εικόνα της ανάπτυξης που καταγράφει η παγκόσμια αγορά, οδηγεί ολοένα περισσότερο στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ώριμη ανάκαμψη και όχι μόνο για προσωρινή άνοδο μέχρι την υποτροπή σε νέα ύφεση («διπλή ύφεση»).

«Τα παγκόσμια στοιχεία για την αναθεώρηση των κερδών του Institutional Brokers’ Estimate System (IBES, το οποίο αντικατοπτρίζει την αναλογία του αριθμού των θετικών προς τις αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών) έχουν απολέσει πρόσφατα την ανοδική δυναμική τους πορεία» επισημαίνει ο Hans-Jörg Naumer, για να προσθέσει ωστόσο ότι, οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν τις προσδοκίες για τα κέρδη προς τα επάνω.