Ευμετάβλητο παραμένει το συναίσθημα στην αγορά

Αναστάτωση προκάλεσε  στις αγορές η οικονομική έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο μείωσε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Αμερικής και της Ιαπωνίας. 

Η έκθεση αυτή αποτέλεσε την αιτία για τη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αρχικά της Ευρώπης και κατόπιν της Αμερικής, οι οποίοι άλλωστε βρίσκονταν και σε σημαντικές αντιστάσεις. 

Τα εμπορεύματα σημείωσαν επίσης πτώση καθώς η έκθεση δημιούργησε την αίσθηση για μειωμένη ζήτηση πετρελαίου με αποτέλεσμα ο μαύρος χρυσός να σημειώσει πτώση στα $108,65. 

Η διόρθωση αυτή ήταν αναμενόμενη όπως έχουμε τονίσει από τις σχετικές μας αναλύσεις καθώς η άνοδος υπήρξε αρκετά μεγάλη και γρήγορη. Ο χρυσός δέχθηκε ρευστοποιήσεις και διαπραγματεύεται στα $1457. 

Το ευρώ διαμόρφωσε διορθωτική κίνηση και επέστρεψε κάτω από την περιοχή του 1,4400 σημειώνοντας χαμηλό στα επίπεδα του 1,4380, έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της FXCM, στην ισοτιμία EUR/USD, θα πρέπει οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις πωλήσεις και να προσπαθούν να ακολουθήσουν την ανοδική τάση που βρίσκεται εν ισχύ, μέχρι να διαμορφωθούν πιο χειροπιαστά σημάδια αντιστροφής ή να διασπαστούν τα πρώτα σημαντικά τεχνικά επίπεδα στήριξης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, η απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Αγγλία, η οποία οδήγησε σε πτώση της στερλίνας ως την περιοχή του 1,6230 ύστερα από την ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή, υποχώρησε στο 4%, από το 4,4% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Γενικότερα, είναι γεγονός ότι το συναίσθημα στην αγορά είναι ευμετάβλητο καθώς η επενδυτική αισιοδοξία βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και είναι λογικό κάθε αρνητική εξέλιξη στο ευρύτερο γεωπολιτικό-οικονομικό περιβάλλον να επηρεάζει έντονα τις κινήσεις των επενδυτών. 

Με τις μετοχές και τα εμπορεύματα να έχουν αυξημένη μεταβλητότητα χρειάζεται να προσθέσουμε ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων τα εμπορεύματα και οι μετοχές είναι αυτά που προσελκύουν τους επενδυτές, αφού θεωρούνται καλύτερες επενδυτικές επιλογές.

Στη συνέχεια της ημέρας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού της Αμερικής, ιδιαίτερα μετά τις κρίσιμες συνομιλίες που υπήρξαν για τις περικοπές δημοσίων δαπανών προκειμένου να βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης.