Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών για θέματα ασφάλισης

Το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης με την ονομασία  ΙΡΙΔΑ, που έχει ως αποστολή την παροχή ποιοτικής και έγκυρης ενημέρωσης προς τους πολίτες για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα σημείο, εγκαινίασε η υπουργός Εργασίας, κα Λ. Κατσέλη. Στόχος της ΙΡΙΔΑΣ είναι διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες του Υπουργείου. 
Η υλοποίηση του συνολικού έργου Υπηρεσία Παροχής Ενημέρωσης του Πολίτη «ΙΡΙΔΑ» αποτελείται από τέσσερα στάδια:

1. Αρχίζει με τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού σημείου παροχής ενημέρωσης στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, το οποίο εξυπηρετεί το κοινό μέσα από μια εξειδικευμένη βάση ερωτήσεων και απαντήσεων, ώστε να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών και στο μέλλον να εξυπηρετούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

2. Η επόμενη φάση είναι αυτή της ένταξης στο δίκτυο της ΙΡΙΔΑΣ έξι ακόμη Δήμων της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαινιάσουν τις δικές τους υπηρεσίες παροχής ενημέρωσης όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτοί οι Δήμοι είναι της Αμφιλοχίας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, του Τοπείρου Ξάνθης, της Ηλιούπολης και του Κιλελέρ Λάρισας.

3. Το τρίτο στάδιο είναι η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος που θα περιλαμβάνει το ψηφιακό υλικό του Υπουργείου και των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και τους λοιπούς δικαιούχους. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα κρίνει τελικά την επιτυχία του συνολικού έργου και η υλοποίησή του ήδη έχει αρχίσει παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή.

 4. Και το τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σημείων της ΙΡΙΔΑΣ με διασπορά σημείων παροχής πληροφοριών σε όλη τη χώρα μέσω επιλεγμένων ΚΕΠ και άλλων σημείων εξυπηρέτησης. Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει καλυφθεί όλη η επικράτεια με κοινωνικά ΚΕΠ με σημεία της ΙΡΙΔΑΣ.