Τι αποφάσισε η ΤτΕ για τα ομόλογα

Οριστικό τέλος στη συζήτηση για τον τρόπο αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων που έχει επενδύσει ο ασφαλιστικός κλάδος, βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκαθαρίζοντας ότι για το 2011 οι κρατικοί τίτλοι που αποκτήθηκαν πριν το τέλος του 2009, θα αποτιμηθούν στο μέσο όρο της τιμής που ίσχυε κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2009. Εξαίρεση σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελούν τα ομόλογα που αποκτήθηκαν μετά το 2009, τα οποία θα αποτιμηθούν στην τιμή κτήσης τους μείον την αποσβεσθείσα αξία τους. 

Με τη διευκρινιστική απόφαση που εξέδωσε η εποπτική αρχή απαντώντας σε αίτημα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της Ένωσης Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος που ζητούσαν την παράταση της ειδικής ρύθμισης του άρθρου 6, η εποπτική αρχή θέτει ουσιαστικά τέλος στην ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας, που εκπνέει το 2010.

Η δυνατότητα είχε δοθεί με βάση το άρθρο 6 λόγω των εξαιρετικών οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής οικονομίας και προέβλεπε την αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων με βάση την τιμή κτήσης τους μείον την αποσβεσθείσα αξία τους. Η σχετική ρύθμιση ίσχυσε ουσιαστικά για τρία χρόνια και επέτρεψε στις ασφαλιστικές εταιρείες να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την εκτίναξη των spreads των κρατικών τίτλων, αλλά αμφισβητήθηκε για την περαιτέρω ισχύ της από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επιχειρεί να εφαρμόσει ενιαίους κανόνες αποτίμησης των ομολόγων τόσο για τις τράπεζες όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες. 
Ζητούμενο πλέον αποτελεί το κατά πόσο ο νεός τρόπος αποτίμησης των ελλληνικών ομολόγων θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια για τον ασφαλιστικό κλάδο, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές από την πτώση των τιμών των ελληνικών τίτλων.
Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις σε ομόλογα αποτελούν την κυριότερη επενδυτική κατηγορία για την κάλυψη των αποθεμάτων του ασφαλιστικού κλάδου, ξεπερνώντας τα 5 δις ευρώ στο σύνολο των 8,5 δις ευρώ που ήταν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.