Στο «κόκκινο» οι αποζημιώσεις για το Επικουρικό

Στο ποσό των 678,7 εκατ. ευρώ έχουν εκτιναχθεί οι εκκρεμείς ζημίες του Επικουρικού Κεφαλαίου με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2011 πρόκειται να διογκωθούν περαιτέρω, καθώς το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, λόγω των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο φορέας, μετά από την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια.
Ο λογαριασμός με τις υποχρεώσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί το Επικουρικό, είναι ήδη βαρύς και όπως φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Insurance World, πλέον αντιμετωπίζει, με μεγάλη δυσκολία, τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων.
Το 2010 για παράδειγμα, το σύνολο των καταβολών του Επικουρικού περιορίσθηκε στα περίπου 14 εκατ. ευρώ, όταν μόλις ένα χρόνο πριν είχε καταβάλλει σε ασφαλισμένους το ποσό των περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του φορέα έχει εξάλλου φροντίσει, πολύ πριν δημιουργηθεί ταμειακό πρόβλημα, να ενημερώσει την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ότι σύντομα θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς και ότι θα χρειαστεί άμεσα νέα δανειοδότηση.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της διοίκησης να ανακάμψει οικονομικά ο φορέας δεν ευδοκίμησαν, διότι καμιά τράπεζα δε δέχθηκε να τον δανειοδοτήσει με το ποσό των περίπου 150 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητήθηκε προ μηνών.
Έτσι, το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει πλέον δηλώσει αδυναμία πληρωμών και οι καταβολές που κάνει φέρουν ημερομηνίες οι οποίες ξεπερνούν τους 12 μήνες.

Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο βαρίδι για το Επικουρικό αποτέλεσε ο όμιλος Ασπίς, από τον οποίο έχει κληρονομήσει εκκρεμείς ζημιές της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι προβλέψεις που έχουν γίνει, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010, για την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ ανέρχονται σε 155 εκατ. ευρώ, για την General Union σε 165 εκατ. ευρώ, για τη General Trust σε 40 εκατ. ευρώ, για την Commercial Value σε 77 εκατ. ευρώ και για την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ σε 5 εκατ. ευρώ.

Το ταμείο του Επικουρικού Κεφαλαίου βαραίνουν επίσης 37 εκατ. ευρώ που αφορούν υποχρεώσεις της EOS, 51 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις της Εγνατίας, 19 εκατ. ευρώ ζημιές της Σκούρτης, 15 εκατ. ευρώ της Αργοναυτικής, 8 εκατ. ευρώ της Astra, και μικρότερα ποσά για ακόμη 9 εταιρείες.

Στη λίστα των υποχρεώσεων, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010, πέρα από τα ποσά εταιρειών, των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν και σε αξία φθάνουν τα 591 εκατ. ευρώ, το Επικουρικό έχει επίσης εγγράψει υποχρεώσεις 87 εκατ. ευρώ, που αφορούν κατά περίπου 62 εκατ. ευρώ ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα και κατά περίπου 24 εκατ. ευρώ ζημιές από άγνωστα οχήματα.

Σημειώνεται ότι, το πλήθος των ζημιών από τις εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν ανέρχεται σε 117.485, και το πλήθος των ζημιών από άγνωστα και ανασφάλιστα σε 8.008, ενώ σε σύνολο οι φάκελοι που είναι σε αναμονή για την καταβολή αποζημιώσεων φθάνουν τους 125.493.
Από τα απολογιστικά στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, που έχει στη διάθεσή του το Insurance World και παρουσιάζονται στο τεύχος αυτό, προκύπτει επίσης ότι:

- Μέχρι σήμερα το ταμείο του έχει καταβάλλει αποζημιώσεις οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 114 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για χρήματα τα οποία διατέθηκαν στο χρονικό διάστημα από το 2002 έως και το 2010

- Κατά τον κύριο όγκο τους (101 εκατ. ευρώ) έχουν να κάνουν με αποζημιώσεις, που αφορούσαν εταιρείες των οποίων τις άδειες ανακάλεσαν οι εποπτικές αρχές

- Στις συνολικές αποζημιώσεις περιλαμβάνονται επίσης 13 εκατ. ευρώ που επιμερίζονται σε 10 εκατ. ευρώ για ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα και 3 εκατ. ευρώ για ζημιές από άγνωστα οχήματα.

Στελέχη του Επικουρικού Κεφαλαίου, με τα οποία συνομίλησε το Insurance World, επεσήμαναν τον κοινωνικό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει ο φορέας εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο καταγράφηκε έξαρση ανακλήσεων αδειών προβληματικών εταιρειών.
Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς διαβλέποντας, από την πλευρά τους, ως πιθανό στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα τεθούν εκτός ανταγωνισμού, επεσήμαναν την ανάγκη στήριξης του Επικουρικού, τόσο οικονομικά όσο και νομοθετικά, ώστε να βοηθηθεί ουσιαστικά να ασκήσει τον κοινωνικό του ρόλο.
Σημειώνεται ότι, παραμονές έκδοσης του τεύχους αναμένονταν από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου. Πρόκειται για παρέμβαση στην οποία έχει ήδη αναφερθεί το περιοδικό και, που, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, πρόκειται να δώσει νέα πνοή στο φορέα, αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο του στον κλάδο.