«Ρέουν» αποζημιώσεις από το Επικουρικό για την Ευρωπαϊκή Πρόνοια

Τις πρώτες αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους της Ευρωπαϊκής Πρόνοιας άρχισε να καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Πρόκειται ωστόσο για καταβολές χαμηλής αξίας, μικρότερης των 6.000 ευρώ ανά φάκελο, οι οποίες ουσιαστικά καλύπτουν ζημιές οι οποίες εμπίπτουν στο Σύστημα Άμεσων πληρωμών (ΣΑΠ – Φιλικός Διακανονισμός) στο οποίο συμμετέχει και το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Σε ότι αφορά τώρα τις μεγαλύτερες σε αξία αποζημιώσεις, οι καταβολές θα καθυστερήσουν αρκετά, πρώτον διότι το Επικουρικό δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για να τις αντιμετωπίσει –εξάλλου έχει «παγώσει» και το θέμα της δανειοδότησής του- και δεύτερον διότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος ώστε ο φορέας να αναλάβει… δράση.
Χθες πάντως, το Επικουρικό αποσφράγισε τα γραφεία της εταιρείας, ενώ εκκρεμεί ο διορισμός του εκκαθαριστή.
Σε ότι αφορά τώρα τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλαμβάνει να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο, και οι οποίες, όπως έχει ήδη γράφει το I.W., θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, οι υπολογισμοί τους οποίους έχει κάνει η διοίκηση του φορέα, αναφέρουν ότι:
          Το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Πρόνοιας είναι της τάξης των 120.000 – 150.000 οχημάτων.
          Η συχνότητα των ζημιών του είναι της τάξης του 10%.
          Έτσι, το Επικουρικό εκτιμάται ότι θα κληρονομήσει περί τους 15.000 φακέλους τροχαίων ατυχημάτων.
          Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν περίπου 5.000 φάκελοι που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε καθυστέρηση.
          Κατά συνέπεια, το εκτιμώμενο ποσό με τις συνολικές αποζημιώσεις (100 εκατ. ευρώ) προκύπτει από το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των συνολικά 20.000 φακέλων με 5.000 ευρώ που είναι η μέση ζημιά ανά φάκελο.