Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης της αγοράς το bancassurance

Μάνος Χειράκης, Διευθυντής Marketing – Bancassurance της ING Greece

Το σημερινό περιβάλλον στην Ελλάδα θέτει τις βάσεις δημιουργίας συνθηκών  ωρίμανσης του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στη συνείδηση της κοινωνίας. Σήμερα, η πρόθεση και η ανάγκη της κοινωνίας για την εξασφάλιση συμπληρωματικού εισοδήματος για την περίοδο της συνταξιοδότησης είναι εντονότερη από ότι ήταν στο παρελθόν. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την ΕΑΕΕ. Αυτό όμως είναι κάτι, που δε μπορεί να φανεί άμεσα στους αριθμούς των ασφαλισμένων γιατί λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα δέχεται πιέσεις. 

Όμως, η καταγεγραμμένη αυξημένη πρόθεση και ανάγκη στα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχουν και θα αρχίσουν να καταγράφονται μεσοπρόθεσμα σε αριθμό νέων ασφαλισμένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα μεσοπρόθεσμα περιθώρια ανάπτυξης των συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προγραμμάτων και εν γένει της ιδιωτικής ασφάλισης είναι μεγάλα. 

Όμως, σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεισφέρει και η πολιτεία με κίνητρα και πολιτικές, που θα βοηθήσουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να καρπωθούν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι σημαντικό η πολιτεία να κατανοήσει τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα σε ένα διευρυμένο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Γιατί η ιδιωτική ασφάλιση στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη διαμόρφωση ενός εφικτού και βασισμένου στην πραγματικότητα πλαισίου κοινωνικής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή και μέσω της ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης ενισχύονται οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας και η εθνική αποταμίευση. 

Το bancassurance ως κανάλι προώθησης και διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται με μεγάλους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να κατέχει ήδη ένα μεγάλο μερίδιο στην ασφαλιστική αγορά ζωής και ένα ακόμα μεγαλύτερο στη νέα παραγωγή. Το bancassurance, λόγω της δυναμικής του, αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται και να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα της  ανάπτυξης του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς γιατί μεγαλώνει τη συνολική «πίτα» της αγοράς. Χαρακτηριστικό της μεγάλης του συνεισφοράς στη διεύρυνση της αγοράς, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό πελατών, που ασφαλίζονται μέσω αυτού είναι νέοι ασφαλισμένοι. 

Αυτό επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί διατηρούν πολλά καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια με καθημερινή επισκεψιμότητα πελατών, αφού διαθέτουν πάρα πολύ μεγάλες και καλά τμηματοποιημένες πελατειακές βάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το bancassurance να φέρνει πιο κοντά τα ασφαλιστικά προϊόντα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων δυνητικών ασφαλιστικών πελατών.  

Το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών προϊόντων, που μπορούν να προωθηθούν μέσω των τραπεζικών καταστημάτων, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα bancassurance προϊόντα δεν πρέπει να είναι περίπλοκα, πρέπει να προσεγγίζουν την τραπεζική φιλοσοφία, να είναι ευέλικτα και να υποστηρίζονται από αυτοματοποιημένες διαδικασίες αίτησης, έκδοσης, πληρωμής, επεκτεινόμενες στην επαγγελματική συμβουλή και υποστήριξη των πιστοποιημένων υπαλλήλων της τράπεζας (on line εκπαίδευση, εξειδικευμένο call center κ.α.), καθώς και στο after sales service των πελατών. Επίσης και ο αριθμός των ασφαλιστικών προϊόντων, που μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα, διαφέρει ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης και διείσδυσης της ασφαλιστικής έννοιας στην κουλτούρα του τραπεζικού καταστήματος και στη φιλοσοφία του τραπεζικού οργανισμού συνολικά. Τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα ζωής, κατά κύριο λόγο, χωρίζονται σε αυτά που συνδέονται με δανειακές συμβάσεις (credit life) και στα retail προϊόντα που κύριο άξονα έχουν τα συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προγράμματα, αλλά και σε αυτά που σκοπεύουν στην δημιουργία κεφαλαίου για την εξασφάλιση παιδιών.

Συνεργασία ΙNG και Τράπεζας Πειραιώς

Το bancassurance στην ΙNG αποτελεί σημαντικό άξονα ανάπτυξης και δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της με την Τράπεζα Πειραιώς, μια συνεργασία που παράγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τους δυο ομίλους. 

Η συνεργασία αυτή έχει αρκετά υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας, τόσο από πλευράς τραπεζικού οργανισμού όσο και από πλευράς ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει προκύψει από την ισχυρή δέσμευση και αφοσίωση των δύο ομίλων και έχει οδηγήσει σε υψηλό βαθμό ωρίμανσης και διείσδυσης της ασφαλιστικής έννοιας και κατ’ επέκταση του ασφαλιστικού προϊόντος ζωής στο τραπεζικό κατάστημα, ενώ, από την άλλη πλευρά στην καλύτερη κατανόηση από την ασφαλιστική εταιρία των διαφοροποιημένων αναγκών του τραπεζικού δικτύου, σε σχέση με το δίκτυο ασφαλιστικών συμβούλων. 

H συνεργασία αυτή υποστηρίζεται και από τους δύο ομίλους, με ευέλικτα και σύγχρονα προϊόντα, αυτοματοποιημένες διαδικασίες και συστήματα υποστήριξης προϊόντος, που εκτείνονται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας συμβουλής, πώλησης και after sales service πελατών. 

Μέσα από αυτή τη συνεργασία η ING προωθεί bancassurance προϊόντα συνδεδεμένα με δανειακές συμβάσεις (credit life) καθώς και προϊόντα retail με κύριο άξονα τα αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα δημιουργίας κεφαλαίου για την εξασφάλιση παιδιών.

«ING Πειραιώς Σύνταξη»
Πρόκειται για ένα σύγχρονο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μηνιαίας σύνταξης ή στο σχηματισμό ενός σημαντικού κεφαλαίου, μέσα από μια προγραμματισμένη σειρά αποταμιεύσεων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στη λήξη του προγράμματος λαμβάνεται το ποσό της εγγυημένης μηνιαίας σύνταξης που έχει επιλεγεί, ενώ, εναλλακτικά, μπορεί να ληφθεί το συσσωρευμένο κεφάλαιο σαν εφάπαξ ποσό.

Βασικά πλεονεκτήματα του προγράμματος «ING Πειραιώς Σύνταξη»:
1.Δυνατότητα επιλογής μηνιαίας καταβολής εκ μέρους του πελάτη

2.Δεν απαιτείται αρχικό υψηλό κεφάλαιο

3.Δυνατότητα επιλογής είσπραξης του κεφαλαίου μέσω περιοδικών καταβολών ή ως εφάπαξ ποσό

4.Προστασία αξίας του μελλοντικού κεφαλαίου με το προνομιακό χαρακτηριστικό της ετήσιας αυτόματης αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου κατά 3%

Το προϊόν απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εξασφαλίσουν, ειδικά εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, από τώρα εγγυημένη σύνταξη.