Ανασφάλιστα οχήματα και αφερέγγυες εταιρείες «βυθίζουν» το Επικουρικό

Eξαιρετικά περιορισμένες ήταν οι αποζημιώσεις τις οποίες κατέβαλε το Επικουρικό Κεφάλαιο σε ασφαλισμένους το 2010 έναντι του 2009, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων ρευστότητας τα οποία αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Επικουρικού, σε σύνολο, το 2010 οι καταβληθείσες αποζημιώσεις περιορίσθηκαν στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ από 69 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009. Πρόκειται για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούσαν περίπου 5.500 δικαιούχους όταν το 2009 από το Επικουρικό είχαν αποζημιωθεί περίπου 13.500 ασφαλισμένοι.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, τα 12,8 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν πέρυσι αφορούν υποχρεώσεις ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες λειτουργίας ανακλήθηκαν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ διατέθηκε για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούσαν ζημιές από άγνωστά και ανασφάλιστα οχήματα.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι μετά και το κλείσιμο της Ευρωπαϊκής Πρόνοιας το Επικουρικό επιβαρύνθηκε με νέες υποχρεώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να αγγίζουν τα 100 εκατ. με αποτέλεσμα το σύνολο των εκκρεμών ζημιών να φθάνει πλέον τα 800 εκατ. ευρώ.

«Αν το Επικουρικό δεν δανειοδοτηθεί άμεσα από το τραπεζικό σύστημα και αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις αποζημιώνει, γρήγορα θα χάσει τον κοινωνικό του ρόλο» αναφέρουν στο IW κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς.