Η ασφάλιση ανοίγει την πόρτα της χρηματοδότησης

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, συνδέουν την ασφάλιση της εξαγωγικής διαδικασίας με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Τζέη, Managing Director της Atradius Credit Insurance N.V. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την  «Ασφάλιση και χρηματοδότηση» στο Exports Money Conference 2011: «Εξαγωγές: Το Εθνικό Στοίχημα», «οι τράπεζες έχουν «φρενάρει» και οι χρηματοδοτήσεις πραγματοποιούνται με φειδώ, καθώς ως χρηματοοικονομικοί οργανισμοί λειτουργούν με περιορισμούς και αυστηρές νόρμες, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να είναι δυσεύρετη και ακριβότερη».

Το ασφαλιστικό πακέτο δε, ανοίγει συχνά  και την πόρτα της χρηματοδότησης, αφού είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλίσει τον πιστωτικό κίνδυνο σε ασφαλιστικές εταιρείες, να απευθύνονται στις τράπεζες εκχωρώντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είτε και να κάνουν χρήση υπηρεσιών Factoring μόνο για τη χρηματοδοτική και την εισπρακτική λειτουργία.

Όπως προσέθεσε ο κ. Γ. Τζέης, η παρουσία της Atradius στο εξωτερικό συνεχώς αυξάνεται, ενώ σε σχετικό ερώτημα με το κόστος των υπηρεσιών απάντησε ότι είναι «αποδεκτό» καλύπτοντας τη διαχείριση του cash flow, την παροχή πληροφοριών και γενικά την αποτροπή της ζημιάς για την επιχείρηση. Τόνισε ότι ο άξιος ασφαλιστής δεν είναι εκείνος που αποζημιώνει αλλά αυτός που αποτρέπει τη ζημία. Για αυτό το λόγο η Atradius διαθέτει μεγάλη βάση δεδομένων, με στοιχεία για περίπου 55 εκατ. επιχειρήσεις διεθνώς, που επικαιροποιούνται συχνά. Το σύστημα αυτό δεν επαφίεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, αλλά εμπλουτίζεται και από τις εταιρικές πληροφορίες. Ο συνδυασμός των οικονομικών στοιχείων και των εταιρικών πληροφοριών είναι αυτό που παρέχουμε στον ασφαλισμένο. 

Όσον αφορά στα τραπεζικά κριτήρια δήλωσε πως «σχετικά με τους πελάτες του ασφαλισμένου τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε είναι ένα μίγμα από εμπειρικά και οικονομικά κριτήρια. Τα οικονομικά κριτήρια είναι τα συνήθη (ισολογισμός, αναφορές κλ.π), αλλά δίνουμε έμφαση και στις εμπειρικές πληροφορίες, που μας δίνουν την πραγματική εικόνα. Σχετικά με τον επικείμενο ασφαλισμένο δίνουμε σημασία στο κατά πόσο ο ασφαλισμένος ξέρει τη δουλειά του.    

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζέη η εταιρεία καλύπτει και την ασφάλιση έναντι πολιτικού ρίσκου όπου αυτό απαιτείται.

Το πάνελ με θέμα «Ασφάλιση και χρηματοδότηση» στο Exports Money Conference 2011: «Εξαγωγές: Το Εθνικό Στοίχημα» μπορείτε να δείτε εδώ