Τα stress tests των ιρλανδικών τραπεζών επηρεάζουν το ευρώ

Το δολάριο επέστρεψε και πάλι στη προσφιλή του κίνηση, δηλαδή αυτή της πτώσης έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων. Είναι ολοφάνερο και το έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι η Αμερική έχει τα δικά της μεγάλα προβλήματα και οι επενδυτές παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις τους, μακροπρόθεσμα είναι πωλητές του αμερικανικού νομίσματος.

Δεν υπάρχει κάτι νεότερο να προσθέσουμε σε αυτά που έχουμε αναφέρει στις τελευταίες μας αναλύσεις για το ευρώ. Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,4200 ,με το ευρώ δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή παρά την επιστροφή των προβλημάτων της Ευρώπης στο προσκήνιο. Τα stress tests των Ιρλανδικών τραπεζών είναι σήμερα στο προσκήνιο και θεωρητικά είναι κίνδυνος για την ανοδική κίνηση του ευρώ. Οι νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική αύριο θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τις διακυμάνσεις και το εβδομαδιαίο κλείσιμο αύριο θα μας δώσει πολύτιμες ενδείξεις για τη διαγραμματική εικόνα (www.fxgreece.gr), σύμφωνα με  τις αναλύσεις του Γιώργου Αντωνάκου, αναλυτή της FXCM Hellas. 

Παράλληλα, η κατάσταση στη Πορτογαλία χειροτερεύει συνεχώς και η χώρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, η Πορτογαλία αποδεικνύει ότι θα παλέψει χρησιμοποιώντας ότι όπλο έχει στη διάθεσή της, κάτι που η Ελλάδα δεν έκανε και πλέον δε μπορεί να αρνηθεί σε ότι της ζητούν.

Η τελευταία μεγάλη κίνηση της Πορτογαλίας είναι οι επαφές της με τη Βραζιλία προκειμένου η τελευταία να αγοράσει πορτογαλικά ομόλογα ή έστω, να βοηθήσει στην επαναγορά ομολόγων προκειμένου να δώσει πολύτιμη ρευστότητα στη χώρα. Η βοήθεια αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών, όπου ο βραζιλιάνος ηγέτης Lula, προσπάθησε να συμβουλέψει τους πορτογάλους πολιτικούς, λέγοντας τους να μη δεχθούν τη βοήθεια του ΔΝΤ.
Αν το ευρώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα τιμολογεί την πιθανή αύξηση των επιτοκίων ή και κάτι ακόμα αυτό θα το μάθουμε την ερχόμενη Πέμπτη στις 7 Απριλίου. Επειδή αυτή η δυναμική φαίνεται να είναι πρωτόγνωρη, μια άποψη η οποία θεωρούμε ότι αξίζει της προσοχής των επενδυτών, είναι κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με μια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάθε τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή αν αυτό ισχύσει, στο τέλος της χρονιάς το ευρωπαϊκό επιτόκιο θα είναι κάπου κοντά στο 2%. Σύμφωνα με δήλωση οικονομολόγου στο Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι το ευρώ πιθανόν θα είναι πολύ ισχυρό.

Στα 105 δολάρια βρίσκεται και πάλι το πετρέλαιο καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι κερδίζουν και πάλι έδαφος έναντι των ανταρτών. Ανοδικά στα 1427 δολάρια ο χρυσός, καθώς η κρίση χρέους και τα stress tests ενισχύουν τη ζήτηση για ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αυξημένη ζήτηση για ασφαλής τοποθετήσεις σπρώχνουν το χρυσό στο πιο κερδοφόρο τρίμηνο από το 1979. Αντίστοιχα το πετρέλαιο οδεύει για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με κέρδη.