Προίκα 700 δισ. ευρώ στο Μηχανισμό Στήριξης

Σε συμφωνία για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα προικοδοτηθεί με 700 δισ. ευρώ,  κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ο μηχανισμός στήριξης θα είναι στην ουσία ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός με έδρα το Λουξεμβούργο και εξοπλισμένος με  σημαντική κεφαλαιακή βάση. Από τα 700 δισ. ευρώ που θα διαθέτει ως κεφάλαιο, τα 620 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη και τα 80 δισ. ευρώ θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη μέλη.

Ο κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι ο Μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα το εγκρίνει το Συμβούλιο Eurogroup, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η χώρα που προσφεύγει στο Μηχανισμό. 

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι το ESM θα συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή οικονομικής βοήθειας και πως θα αναζητείται η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις. Οι αυστηρές προϋποθέσεις θα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ