Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test τεσσάρων ασφαλιστικών

Έως τις 20 Μαίου οι ασφαλιστικές εταιρείες, Εθνική Ασφαλιστική, Efg Eurolife, Αγροτική Ασφαλιστική και Ευρωπαϊκή Πίστη, θα πρέπει να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των stress test, η διαδικασία έναρξης των οποίων ξεκινά επισήμως από σήμερα. 

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στόχος της άσκησης είναι ο έλεγχος της αντοχής του ασφαλιστικού κλάδου σε αρνητικές εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές, αλλά και σε καταστροφικά ή αρνητικά ασφαλιστικά γεγονότα.
Ημερομηνία αναφοράς για όλα τα σενάρια, που βασίζονται στην υπόθεση ότι τόσο το βασικό όσο και το αρνητικό σενάριο συμβαίνουν στιγμιαία και ταυτόχρονα, ενώ όλες οι υπόλοιπες παράμετροι παραμένουν αμετάβλητες, αποτελεί η 31η Δεκεμβρίου 2010. Τα αποτελέσματα θα σταλούν στη συνέχεια στην  EIOPA χωρίς την αναφορά στο όνομα κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης, ενώ τον Ιούλιο θα γίνει η παρουσίασή τους.

Τα σενάρια που θα εξεταστούν αναλύουν τρεις υποθετικές περιπτώσεις, εστιάζοντας σε εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων, των μετοχών και των τεχνικών προβλέψεων. Το βασικό σενάριο για τον κίνδυνο αγοράς προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 20 έως και 40 μονάδες βάσης, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο, οι αντοχές του κλάδου θα δοκιμαστούν στην περίπτωση μείωσης των επιτοκίων κατά 62,5 έως και 125 μονάδες βάσης. Η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικιών υπολογίζεται στο 3,4% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και φθάνει το 11,4% στο με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ στην περίπτωση των εμπορικών ακινήτων η μείωση των τιμών υπολογίζεται στο 25%. Για την περίπτωση των μετοχών, το δυσμενές σενάριο προβλέπει  πτώση της τάξης του 15%, ενώ στο βασικό σενάριο η μείωση έχει υπολογιστεί στο μισό. 

Ο κίνδυνος των spreads υπολογίζεται αυξημένος κατά 31,4% στο δυσμενές σενάριο και στο 38,3% για τα επισφαλή ομόλογα, ενώ για την περίπτωση των κρατικών ομολόγων δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης των αποδόσεων σε επίπεδο χώρας ή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο ασφαλιστικός κίνδυνος στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων προσδιορίζεται με βάση το υποθετικό σενάριο ενός καταστροφικού γεγονότος με 70% αντασφαλιστική κάλυψη ή αύξηση κατά 2% των απαιτήσεων λόγω πληθωρισμού χωρίς αντίστοιχη αντασφαλιστική κάλυψη. Στον κλάδο ζωής οι πρόσθετες απαιτήσεις υπολογίζονται με βάση σενάρια για τη θνησιμότητα σε σχέση και με μια πιθανή επιδημία ή τη μακροβιότητα. 

 Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις, έμφαση θα δοθεί στο επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων (διαθέσιμο κεφάλαιο) πριν και μετά τη διεξαγωγή των τεστ κοπώσεως. Τα ίδια κεφάλαια θα συγκριθούν με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (MCR) της Φερεγγυότητας II. Το αποτέλεσμα των stress test θα είναι η διαφορά των ιδίων κεφαλαίων μετά από την εφαρμογή των σεναρίων από το MCR του κάθε σεναρίου.