Ανοδική ανάσα για τις αγορές μετά τις μεγάλες πιέσεις των τελευταίων ημερών

Μετά το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών τα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών και μια βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση δε θα πρέπει να αποκλείεται αφού δοκιμάζουν και σημαντικές στηρίξεις. Παρόλα αυτά η έντονη πτώση έχει επηρεάσει και το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο οποίος έχει μετατραπεί σε πτωτικός και η όποια ανοδική αντίδραση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Άλλωστε και το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές. Παρόλα αυτά, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Το ευρώ ενισχύθηκε και πάλι προς το 1,4000 έναντι του δολαρίου, παρά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά δυο επίπεδα, από τη Moody’s με τις οικονομικές προοπτικές να είναι αρνητικές. Η Moody’s εστιάζει στο γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του χρέους της αλλά και το κόστος του ιδιωτικού δανεισμού και έτσι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Πορτογαλία να αποφύγει τη προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της FXCM Hellas το ευρώ παραμένει το πιο ισχυρό σε σχέση με το δολάριο συγκρίνοντάς το με τα άλλα βασικά νομίσματα καθώς φαίνεται ότι οι αγορές το θεωρούν πιο ασφαλές ή ακόμα παίζουν το σενάριο αύξησης των επιτοκίων. Τεχνικά, οι έντονες διακυμάνσεις παραπέμπουν στη διαμόρφωση πλάγιου σχηματισμού και η συνέχισή τους δείχνει σαν το πιο πιθανό σενάριο. Η περιοχή του 1,4030-50 είναι τα επίπεδα όπου αναμένουμε για μια ακόμα φορά να ανακόψουν τις όποιες ανοδικές προσπάθειες, ενώ η περιοχή του 1,3910-20 και 1,3850-60 είναι οι στηρίξεις που δείχνουν να προσελκύουν αγοραστές. (www.fxgreece.gr)

Από την άλλη, ήδη από χθες έχουν αρχίσει οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, αφού πλέον υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Κορυφαίοι οικονομολόγοι αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι όλα θα κριθούν από την δυνατότητα ή όχι εξόδου στις αγορές από το 2012. Για να γίνει αυτό τα επιτόκια θα πρέπει να σημειώσουν σημαντική υποχώρηση.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το Μπαχρέιν να τίθεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά και τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ για να γίνει κατανοητό το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, η γειτονική Σαουδική Αραβία έχει στείλει στρατό προκειμένου να βοηθήσει στη καταστολή των εξεγέρσεων σε μια προσπάθεια να μη περάσουν στο δικό της έδαφος.

Όλη αυτή η αστάθεια έχει οδηγήσει τα κεφάλαια στα ομόλογα, στο ελβετικό φράγκο και στο δολάριο το οποίο έχει σημειώσει άνοδο έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων και από την άλλη έχει προκαλέσει τη πτώση των εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 97,85 δολάρια λόγω της εκτιμώμενης μείωσης της ζήτησης από την Ιαπωνία. Ο χρυσός προσεγγίζει και πάλι τα 1400 δολάρια μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε από τα υψηλά του.