Στο τέλος του μήνα το σχέδιο για τα 50 δισ. ευρώ

Έως το τέλος του Μαρτίου θα είναι  έτοιμο το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων μέσω της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-13. Μετά από την κατάθεση του το σχέδιο θα εγκριθεί εν συνεχεία από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.  

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο.

Ο υπουργός δήλωσε, στη συνέχεια, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής – με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. 

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ