Όχι των ασφαλιστών στις παρεμβάσεις της πολιτείας στον κλάδο υγείας

Χαρακτήρα σύγκρουσης λαμβάνει πλέον η διαφωνία των ασφαλιστικών εταιρειών και της γενικής γραμματείας καταναλωτή για το θέμα των αυξήσεων στον κλάδο υγείας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας καταναλωτή ατυχή και εκτίμησε ότι θα οδηγήσει σε μαζική απόσυρση από την αγορά των προγραμμάτων ισόβιας κάλυψης και καθολική στροφή σε ετήσια προγράμματα. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης αμφισβήτησε μάλιστα τη δυνατότητα του υπουργείου Απασχόλησης στο οποίο υπάγεται η γενική γραμματεία, να νομοθετεί για θέματα που άπτονται της ασφαλιστικής αγοράς, στο βαθμό που η εποπτεία του κλάδου ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όπως είπε συμμερίζεται τους προβληματισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο κ. Κώτσαλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης της Interamerican με εκπροσώπους του Τύπου, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα κ. Σπυράκο να δει το κόστος υγείας όχι από το τέλος της αλυσίδας, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά από τα νοσοκομεία και να επανεξετάσει τις επιπτώσεις που θα έχει η δρομολογούμενη νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργάζεται. 

Στην ίδια λογική υπεραμύνθηκε των ετήσιων αυξήσεων στα προγράμματα υγείας και παρέπεμψε σε ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ολλανδία, η οποία προχώρησε πέρυσι σε αυξήσεις της τάξης του 10%. Οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες όπως υποστήριξε λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία και την αύξηση του κόστους των ζημιών, που κυμαίνεται σε ποσοστό 70% και 80% διεθνώς. 

Ο κ. Κώτσαλος κάλεσε την πολιτεία να προστατεύσει ευρύτερα τον καταναλωτή, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου που απειλείται από παρόμοιες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι, όπως είπε, πρωτοφανείς και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις απαιτήσεις για κεφάλαια των εποπτικών αρχών.