Η μάχη για την σκληρή πραγματικότητα μίας ασθένειας

Είναι δυναμική, αισιόδοξη, σε άριστη φυσική και ψυχική κατάσταση, πάντα χαμογελαστή, με μια όμορφη και δεμένη οικογένεια και πολλούς – πολλούς φίλους. Το πρότυπο, δηλαδή, του ισορροπημένου ανθρώπου, έτσι όπως οι περισσότεροι από μας το φανταζόμαστε. 

Η διάγνωση ήλθε πριν από ένα χρόνο και ήταν τρεις μόνο λέξεις: «καρκίνος του  μαστού». Χωρίς οικογενειακό ιστορικό στην ασθένεια. Η τελευταία, θα πιστεύαμε όλοι, επιλογή ενός καρκινικού κυττάρου. Η οποία έρχεται να απαντήσει στο γνωστό ερώτημα: «γιατί σε μένα»; Πολύ απλά, επειδή κανείς μας δεν είναι στο απυρόβλητο.

Η κα Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Executive Insurance Brokers, ήρθε αντιμέτωπη και με αυτή την πρόκληση της ζωής. Και την αντιμετώπισε με επιτυχία.

Η βιωματική προσέγγιση μίας γυναικείας ασθένειας όπως είναι ο καρκίνος του μαστού αναδεικνύει συναισθήματα, συμπεριφορές, σκέψεις, αλλά και πρακτικά ζητήματα, όπως το οικονομικό κόστος της θεραπείας.

Όλα αυτά προσφέρουν πολύτιμη γνώση και λειτουργούν ως «σταθμός» για όλους όσους θεωρούν πως τα απρόοπτα «είναι έξω από εμάς». 

Αφορμή για να της μιλήσουμε ήταν η 8η Μαρτίου που γιορτάζεται ως η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

iw? Πως βιώσατε το προσωπικό σας πρόβλημα;

Ε.Κ.: Έντονα! Όπως φαντάζομαι κάθε άνθρωπος που βιώνει έναν τέτοιο δυσάρεστο αιφνιδιασμό στη ζωή του. Η ασθένεια με βρήκε σε μια φάση της ζωής μου που το 24ωρο ήταν πολύ μικρό για να χωρέσει τις υποχρεώσεις μου. Τα παιδιά μου φοιτητές σε άλλες χώρες, οι ρυθμοί στον επαγγελματικό στίβο εξαντλητικοί και η προσωπική και κοινωνική μου ζωή πολύ πλούσια σε δραστηριότητες. 

Το αστείο είναι ότι επειδή ήμουν πάντα τυπική και πειθαρχημένη σε ό,τι αφορά τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, ένιωθα ότι ήμουν στο απυρόβλητο. Ίσως γι αυτό το σοκ της διάγνωσης ήταν δυνατό. Πολύ γρήγορα πάντως τα συναισθήματά μου άλλαξαν και ένιωσα πραγματικά τυχερή που, χάρη στην πειθαρχία μου, εντόπισα το πρόβλημα γρήγορα, οπότε είχα το πλεονέκτημα της επιτυχούς αντιμετώπισης του. Προσπάθησα και μάλλον κατάφερα να κρατήσω ψηλά το επίπεδο ζωής, μέσα στο οποίο είχα μάθει να λειτουργώ.

Σε μια προσπάθεια «ιστορικής» αναδρομής θα έλεγα ότι η πρώτη ανάγκη που ένιωσα ήταν να ενημερωθώ σωστά για τον καρκίνο γενικότερα και ειδικότερα για τον καρκίνο του μαστού. Διάβασα πολύ έως ότου καταλάβω τι σημαίνει καρκίνος και τι θα είχα να αντιμετωπίσω. Ευτυχώς στην σημερινή εποχή η ενημέρωση προσφέρεται απλόχερα τόσο από τους επιστήμονες – τους μόνους φυσικά που μπορούμε να εμπιστευόμαστε – αλλά και από το διαδίκτυο και ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων. Όλη αυτή η γνώση έδρασε καταλυτικά στα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε την τάση να δημιουργούμε, όπως ο φόβος, το στρες και τα ταμπού της κοινωνίας.

Στη συνέχεια επί ένα οκτάμηνο ακολούθησα όλη τη γνωστή διαδικασία θεραπειών, πάντα όμως μέσα στο ίδιο πλαίσιο που κινιόμουν πριν – χωρίς δηλαδή να αλλάξω ιδιαίτερα τη ζωή μου. Δεν έκρυψα το θέμα, και προσπάθησα να το αντιμετωπίσω ψύχραιμα, χωρίς υπερβολές και δαιμονοποιήσεις. Συνέχισα να εργάζομαι, να κυκλοφορώ και να ονειρεύομαι.
Τέλος, απολογιστικά πλέον, νοιώθω τυχερή για τις επιλογές μου σε γιατρούς και κλινική και θα ήθελα να μου επιτρέψετε να τους ευχαριστήσω για τη βοήθεια και τη στήριξή τους και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού σας.

iw? Πέραν του ηθικού υπάρχει και ένα οικονομικό κόστος. Τι συνθήκες αντιμετωπίσατε στο επίπεδο αυτό;

Ε.Κ.: Καταρχάς συνειδητοποίησα στην πράξη τι σημαίνει ιδιωτική ασφάλιση. Το άμεσο και έμμεσο κόστος μιας αξιοπρεπούς και επιστημονικά υψηλού επιπέδου θεραπείας του καρκίνου είναι εξαιρετικά δαπανηρό. Και επηρεάζει όχι μόνο τις επιλογές σε επιστημονικό προσωπικό αλλά συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή και της οικογένειάς του. Ευτυχώς ήμουν απόλυτα καλυμμένη ασφαλιστικά και η υποστήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας, στην οποία έχω το συμβόλαιό μου, συνέβαλλε σημαντικά στην αποκατάσταση της υγείας μου, ενώ παράλληλα με βοήθησε να ξεπεράσω με αξιοπρέπεια την περιπέτειά μου αυτή. 

iw? Ποια είναι η συμβουλή σας στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν (τέτοιου είδους) απρόοπτα γεγονότα;

Ε.Κ.: Να χρησιμοποιούν σχολαστικά τα εργαλεία πρόληψης της σύγχρονης ιατρικής. Η σημερινή γυναίκα έχει τη δυνατότητα πραγματικά να προλάβει ένα γυναικολογικό καρκίνο στην αρχή του, οπότε η ίαση μετά είναι βέβαιη σε ποσοστό 95%!
Αν προκύψει το απρόοπτο οι συμβουλές μου είναι τρεις: 

ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑΤΡΩΝ και ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Έχω πλέον την πεποίθηση  ότι μόνο όταν κάποιος γνωρίζει το πρόβλημά του μπορεί και να το αντιμετωπίσει, ενώ όσο περισσότερο απελευθερώνεται  η κοινωνία στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο πιο εύκολα ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί άμυνας του καθενός μας απέναντι στην απειλή.

iw? Πιστεύετε ότι η σκέψη ενός αναπάντεχου γεγονότος πρέπει να οδηγεί τους ανθρώπους  στην ιδιωτική ασφάλιση;

Ε.Κ.: Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι στη χώρα μας, με τη γνωστή κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι χωρίς πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Και δεν είναι λίγοι όπως γνωρίζουμε. Αλλά μιας που μιλάμε για τη γυναίκα, θα έλεγα ότι είναι απαράδεκτο, στην εποχή μας που η συμμετοχή της γυναίκας στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή είναι ουσιαστική, η πλειοψηφία των γυναικών να περιορίζει το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της σε θέματα εκτός του πεδίου της υγείας.  

Η ύπαρξη ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης, όταν συμβαίνει το αναπάντεχο, όπως το αποκαλείτε, διευκολύνει σημαντικά τη σύγχρονη γυναίκα να κάνει με σοβαρά κριτήρια τις επιλογές της για τη θεραπεία και την ποιότητα της ζωής της. Ένα ολοκληρωμένο συμβόλαιο ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης μας «θωρακίζει» και μας επιτρέπει να ατενίσουμε τη ζωή με αισιοδοξία. Και μην ξεχνάτε ότι ακόμα και τα ακριβότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, έχουν πολλές φορές μικρότερο κόστος από άλλα κόστη που εμείς οι γυναίκες θεωρούμε απαραίτητα, όπως μια ακόμα ακριβή τσάντα, τα καλλυντικά της σεζόν και άλλες ματαιόδοξες δαπάνες!

Στους περισσότερους από μας είναι ίσως δύσκολο να αντιληφθούμε ότι η πρόληψη είναι απλά ένα άθροισμα δεκάδων μικρών αποφάσεων, που κάθε μια από αυτές αποτελεί έναν ακόμα σωτήριο κόμπο στο πλέγμα προστασίας τόσο της δικής μας ζωής όσο και της ζωής των αγαπημένων μας προσώπων.