Οι Γερμανοί ασφαλιστές ψάχνουν για έργα εκτός χώρας τους

Συμπράξεις έργων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής εκτός και εντός Γερμανίας αναζητούν οι Γερμανοί ασφαλιστές. Εχουν αυξήσει τις αξίες σε υποδομές, ένα τρίτο, στα 32 δισεκατομμύρια ενώ  καθίστανται ανάμεσα στους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές που μπορούν να ωθήσουν τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

της Ελενας Ερμείδου

H μάχη που θα δοθεί κατά της κλιματικής αλλαγής είναι η πρόσκληση του αιώνα.  Η Ευρώπη θα είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Η στρατηγική της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο καθώς η ευημερία στον κόσμο και τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής δεν συμβαδίζουν.

Ωστόσο γράφει η GDV το αντιληφθούμε τα μέτρα και τους στόχους εξαρτάται από το βαθμό ευελιξίας που δείχνουμε, τον σχεδιασμό της αγοράς και το επίπεδο καινοτομίας καθώς και η τήρηση των κανονισμών για την κλιματική αλλαγή. Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής χωρίς η οικονομία της να αναπτύσσεται. Με τις επενδύσεις στην περιοχή να φτάνουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, οι Γερμανοί ασφαλιστές συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της χώρας, καθίστανται έτσι οι ιδανικοί συνεργάτες  για τις επιχειρήσεις ενεργειακής μετάβασης, κυρίως για τα δικά τους συμφέροντα, δεδομένου ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται κατά μέσο όρο τέσσερις βαθμούς , πολλοί κίνδυνοι δεν θα μπορούσαν να ασφαλιστούν.

Επιπλέον, οι ασφαλιστές επιδιώκουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο πιθανών ζημιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι ασφαλιστές γράφει η GDV μπορούν να ωθήσουν τις επενδύσεις στην προστασία του κλίματος.

Ωστόσο, οι επενδύσεις πρέπει επίσης να είναι οικονομικά βιώσιμες, καθώς η ασφάλεια των συνεισφορών των πελατών είναι η πρώτη προτεραιότητα των ασφαλιστών. Όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Το αν αυτά τα γεγονότα θα συνεπάγονται περισσότερες απώλειες εξαρτάται από το πώς οι ασφαλιστές προσαρμόζονται σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Μια Πράσινη Συμφωνία, προσθέτει δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανονισμούς. Την ίδια στιγμή, οι κανόνες  αυτοί δεν μπορούν να καταπνίξουν τη δυναμική της αγοράς ή να αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα: η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις 180-290 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Οι ασφαλιστές μπορούν να χρηματοδοτήσουν με κεφάλαια για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης υποδομής. έχοντας επενδύσει μόλις κάτω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα αειφόρου ενέργειας.

Ο τομέας θέλει να αυξήσει τη συνεισφορά του, καθιστώντας τον ιδανικό εταίρο: το 2018, οι Γερμανοί πρωτογενείς ασφαλιστές αύξησαν την αξία των επενδύσεών τους σε υποδομές κατά σχεδόν το ένα τρίτο σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ταιριάζουν με το ασφαλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη τέτοιων έργων – ιδιαίτερα στη Γερμανία.