113 εκατ. ευρώ τα κέρδη για τη Eurobank

Στα 113 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2010, παρουσιάζοντας μείωση κατά 69% έναντι του 2009. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου,  παρατηρείται βελτίωση κερδών από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στα 32 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι ζημιών 44 εκατ. ευρώ το 2009

Συγκεκριμένα στα αποτελέσματα του ομίλου αναφέρονται τα ακόλουθα:
• Αύξηση καταθέσεων πελατών κατά 850 εκατ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο του 2010 στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρά την κρίση
• Αύξηση χορηγήσεων ομίλου κατά 900 εκατ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο του 2010.
• Διατήρηση των εσόδων προ προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα (1,5δισ. ευρώ), παρά τις αντίξοες συνθήκες
• Σταθεροποιητικές τάσεις στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και μείωση του ρυθμού αύξησης
• των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ΄ τρίμηνο του 2010
• Μείωση λειτουργικών δαπανών ομίλου κατά 3% σε ετήσια βάση και 9% στη διετία

Η στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank International στην Πολωνία και η συγχώνευση με την Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ενδυναμώνουν περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα του ομίλου:

-Η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύεται οργανικά κατά τουλάχιστον 135 μονάδες βάσης
σε 13,1%
– Ενίσχυση ρευστότητας κατά περίπου 2δισ. ευρώ

«Το 2010 η ελληνική οικονομία βίωσε τη χειρότερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Η
χώρα έθεσε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο, μακρόπνοο αλλά και επίπονο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και
διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδηγεί σταδιακά σε ριζική αναδιάταξη της οικονομίας της. Παρά ταύτα, σημαντικές
προκλήσεις παραμένουν για έξοδο της χώρας από την κρίση, η σημαντικότερη των οποίων είναι η επαναφορά της
οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Στην Eurobank EFG συμμετέχουμε ενεργά στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με αιχμή την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις ιδιωτικές επενδύσεις, την καινοτομία και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές και απαιτητικό περιβάλλον, ο όμιλος μας παρέμεινε, σε όλα τα τρίμηνα του χρόνου, κερδοφόρος, χάρις στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τη συνεχή προσπάθεια των εργαζομένων μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενισχύσαμε οργανικά την κεφαλαιακή μας βάση και τη ρευστότητά μας, μέσα από στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Raiffeisen Bank στην Πολωνία και η συγχώνευση με την Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ, που επιβεβαιώνουν στην πράξη την ικανότητα του Ομίλου μας να προσαρμόζει τη στρατηγική του και να κινείται ευέλικτα και δημιουργικά ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Το 2010, πετύχαμε τη διατήρηση των εσόδων προ προβλέψεων, εστιάζοντας στην επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών μας, κυρίως εκτός Ελλάδος, και στον περαιτέρω περιορισμό του κόστους, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Στην Eurobank παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ενεργητική αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα δύσκολης και απαιτητικής συγκυρίας, συνεχίζοντας να στηρίζουμε πολύπλευρα τους πελάτες μας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των οικονομιών σε όλες τις χώρες όπου έχουμε παρουσία» αναφέρει σε ανακοίνωση ο κ. Ν. Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. .