Οι «κορυφαίες» πολιτικές απειλές για το 2011

Στις αρχές κάθε έτους ο όμιλος συμβούλων Eurasia  εκδίδει λίστα με τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του έτους τα κράτη. 

Στη φετινή λίστα του ομίλου ως μεγαλύτερος κίνδυνος αναφέρεται η G-Zero, όπως ονομάζει τη G-20, καθώς οι ισχυρές δυνάμεις του κόσμου στρέφονται προς την ενδοσκόπηση εξετάζοντας κατά κύριο λόγο τις πολιτικές τους προτεραιότητες. Έτσι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα μειώνονται και η συνεργασία των ισχυρών κρατών του κόσμου σε ζητήματα οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής .     

Κορυφαίος επίσης κίνδυνος είναι και το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί  στην Ευρώπη και κυρίως η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί επιβληθεί στην περιφέρεια και δεν είναι βιώσιμη. Παρόλα αυτά όπως αναφέρει ο όμιλος «η Ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη από τις εξελίξεις». 

Εν συνεχεία ως ένας κίνδυνος που συνεχώς αυξάνεται και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αναφέρονται οι διαδικτυακές οργανωμένες επιθέσεις από έμπειρους hackers σε κράτη  κύριοι – στόχους. Για αυτό και τα κράτη έχουν δεσμευτεί να λάβουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση των cyber attackers.

Η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας είναι ο επόμενος κίνδυνος στη λίστα του ομίλου για την οποία αναφέρεται πως  «θα προσπαθήσει να συμμετάσχει στις παγκόσμιες  αποφάσεις, αλλά δε θα καταφέρει να συμβαδίσει με τους ρυθμούς των άλλων χωρών σε αρχικό επίπεδο». 

Αριθμός πέντε στη λίστα των παγκόσμιων κινδύνων είναι η κατάσταση συναγερμού στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ πιθανό να προβούν σε προκλητικές ενέργειες παρά τις έντονες πιέσεις που δέονται από την Κίνα.  

Ολοένα πιο αισθητός γίνεται ο κίνδυνος ένας αριθμός χωρών να ασκήσουν ελέγχους κεφαλαίων το 2011. Οι χώρες που αναμένεται να καταφύγουν σε αυτή την πολιτική είναι η Κολομβία, η Μαλαισία, το Περού και η Ταϊλάνδη. 

Στη λίστα των απειλών αναφέρεται και η στασιμότητα στην πολιτική των Η.Π.Α. και μάλιστα τη στιγμή που απαιτούνται αποφασιστικές δράσεις. Το αμερικανικό αδιέξοδο εγκυμονεί τρεις κινδύνους για τις αγορές το 2011: α) την ακαμψία στις πολιτικές την ώρα που οι αγορές και οι επικεφαλής επιχειρήσεων προσβλέπουν σε αλλαγές  β) την προώθηση πολιτικών δίχως μέλλον από τα δύο κόμματα και γ) έναν παγιδευμένο Λευκό Οίκο που θα στραφεί σε αδέξιες διοικητικές ενέργειες

Τέλος το Πακιστάν αποτελεί βασικό ζήτημα ασφάλειας στην Ασία και σήμερα αντιμετωπίζει καταιγίδα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων, που οξύνονται ελλείψει αποτελεσματικής κεντρικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες: Strategic Risk