Ενέργειες για την οικονομική σταθερότητα από την Axa

Σταθεροποίηση των συνολικών εσόδων στα 90,9 δις ευρώ και μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 3% στα 3,8 δις ευρώ, κατέγραψε η Axa για τη χρήση του 2010, σύμφωνα με τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Henri de Castries τα αποτελέσματα του 2010 επιβεβαιώνουν τη ισχυροποίηση των βασικών μεγεθών του ομίλου παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κατά το οποίο η Axa πέτυχε ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας της στις νέες εργασίες, επανάκαμψη στη λειτουργική κερδοφορία και αύξηση της οργανικής ρευστότητας. Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου θα προτείνει τη διανομή αυξημένου κατά 25% μερίσματος προς τους μετόχους.

Τα αποτελέσματα του 2010 δείχνουν οριακή μείωση κατά 1% των συνολικών εσόδων στα 90,9 δις ευρώ, με τα έσοδα από τον κλάδο ζωής και αποταμίευσης να διαμορφώνονται στα 56,9 δις ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 3%. Τα έσοδα από τον κλάδο περιουσίας αυξήθηκαν κατά 1,3% και διαμορφώθηκαν στα 27,4 δις ευρώ, ενώ αυξημένα κατά 5% στα 3,3 δις ευρώ ήταν και τα έσοδα από τον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας.

Η οργανική κερδοφορία του ομίλου βελτιώθηκε στα 3,8 δις ευρώ, με τον κλάδο ζωής να συμβάλει στην αύξηση κατά 1%, ενώ μειωμένη κατά 2% ήταν η οργανική κερδοφορία του κλάδου περιουσίας, ο οποίος ωστόσο εμφάνισε οριακή βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος στο 99,1%. Στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας η οργανική κερδοφορία υποχώρησε κατά 26%, ως αποτέλεσμα του μη επαναλαμβανόμενου φορολογικού οφέλους του 2009 και της πρόσθετης πρόβλεψης που έγινε στα αποτελέσματα του 2010 για τις ζημιές της Axa Rosenberg, παράγοντες που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Τα κέρδη σε αναπροσαρμοσμένη βάση αυξήθηκαν κατά 20% στα 4,3 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κεφαλαιακών κερδών και των χαμηλότερων επιβαρύνσεων. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 26% στα 2,7 δις ευρώ, ενώ εάν εξαιρεθεί η ζημιά από την μερική πώληση της δραστηριότητας στη Μεγάλη Βρετανία, η κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 18% στα 4,4 δις ευρώ.

Η αξία του ομίλου ενισχύθηκε κατά 3,7 δις ευρώ στα 34,2 δις ευρώ ή κατά 11% στα 14,9 ευρώ ανά μετοχή και το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση του Απριλίου τη διανομή μερίσματος 0,69 ευρώ ανά μετοχή. Τα κεφάλαια των μετόχων ενισχύθηκαν κατά 3,5 δις ευρώ στα 49,7 δις ευρώ, ενώ τα ο δείκτης κάλυψης των εποπτικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 182%.