Οι υποψήφιοι των εκλογών και τα παράδοξα για το 2011

Μόλις πέντε ημέρες χωρίζουν την ασφαλιστική αγορά από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και η λίστα με τους υποψηφίους που διανεμήθηκε χθες στις εταιρείες αποδείχθηκε ότι «έκρυβε» πολλά απρόοπτα.
 
Στις 23 υποψηφιότητες έχουν περιληφθεί ονόματα τα οποία δεν ανέμενε ο κλάδος, οι απουσίες είναι πολλές – κάποιες και ηχηρές, ενώ ενισχυμένη παρουσιάζεται η συμμετοχή των πολυεθνικών δυνάμεων του κλάδου.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, με τις ζυμώσεις για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου να εντείνονται και το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι επιδιωκόμενες ισορροπίες θα επιτευχθούν στο όνομα της συνδικαλιστικής ενότητας της αγοράς.
 
Ισορροπίες οι οποίες έχουν να κάνουν και με τη σύνθεση του προεδρείου. Η αγορά αναμένει μετά την εκλογική αναμέτρηση να μάθει, εκτός από το νέο Δ.Σ., και το ποιοι θα αναδειχθούν για τις θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα και του Ταμεία, όπως βέβαια και για το ποιοι θα συνθέσουν την Εκτελεστική Επιτροπή, που μετά την αναμενόμενη τροποποίηση του καταστατικού πρόκειται να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο
 
Στελέχη της αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, οπότε και θα αρχίσουν οι προγραμματισμένες αρχαιρεσίες.
 
Όσο για τα απρόοπτα των υποψηφιοτήτων, αυτά έχουν ως εξής:
 
Απρόοπτο πρώτο: Στην ομάδα των υποψηφίων «φιγουράρει» ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος κατεβαίνει τις εκλογές ως εκπρόσωπος της InternationalLife (!).
 
Απρόοπτο δεύτερο: Η International Life βρίσκεται, λόγω ακριβώς του κ. Νεκτάριου, με δύο υποψηφίους. Υποψηφιότητα έχει υποβάλλει και ο πρόεδρος του ομίλου Φωκίων Μπράβος.
 
Απρόοπτο τρίτο: Ο κ. Γιώργος Μινέτας, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις υποψηφιότητες, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί μια από τις παραδοσιακές ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Απρόοπτο τέταρτο: Είναι η πρώτη φορά που στις εκλογές της Ένωσης δεν κατεβαίνει ως υποψήφιος κάποιος εκ της οικογενείας Αδαμαντιάδη.
 
Απρόοπτο πέμπτο: Από το μπλοκ των «αντιρρησιών» της Ένωσης, από τους συμμετέχοντες δηλαδή στο σωματείο των εκπροσώπων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών – για το οποίο τόσος λόγος έγινε, μόνο δύο έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα.
 
Για την επόμενη διετία λοιπόν, συμμετοχή στη διοίκηση της Ένωσης θα διεκδικήσουν οι Bram Boon (Διευθύνων Σύμβουλος ING Ελλάδος), Kleijnen Eric (Διευθύνων Σύμβουλος AXA Ασφαλιστική), Zorgno Giuseppe (Διευθύνων Σύμβουλος Chartis), Βαγιακάκος Παναγιώτης (Διευθύνων Σύμβουλος HDI Gerling), Βαλαής Γεώργιος (Γενικός Διευθυντής των τομέων Βοήθειας της Interamerican), Γεωργακόπουλος Χρήστος (Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκή Πίστη), Δημητρίου Πάνος (Διευθύνων Σύμβουλος Generali Hellas), Ζορμπάς Δημήτριος (Διευθύνων Σύμβουλος Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής), Κασκαρέλης Αναστάσιος (Διευθύνων Σύμβουλος Υδρόγειος Ασφαλιστική), Κατσουρίδης Ιωάννης (Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Ασφαλιστική), Κοκκάλας Θεόδωρος (Διευθύνων Σύμβουλος Victoria Ασφαλιστική), Κώτσαλος Γεώργιος (Διευθύνων Σύμβουλος Interamerican), Λαπατάς Ιωάννης (Διευθύνων Σύμβουλος Ατλαντική Ένωση), Μαζαράκης Δημήτριος (Διευθύνων Σύμβουλος MetlifeAlico), Μακρόπουλος Νικόλαος (Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπη ΑΕΓΑ), Μπράβος Φωκίων (Διευθύνων Σύμβουλος International Life), Νεκτάριος Μιλτιάδης (Μέλος Δ.Σ. InternationalLife), Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος (Διευθύνων Σύμβουλος Εμπορική ΑΕΓΑ), Παπανικολάου Πέτρος (Διευθύνων Σύμβουλος Allianz), Σαρρηγεωργίου Αλέξανδρος (Διευθύνων Σύμβουλος EFG Eurolife), Σπανός Δημήτριος (Διευθύνων Σύμβουλος Marfin Life), Χατζηϊωσήφ Ιορδάνης (Διευθύνων Σύμβουλος ΑΤΕ Ασφαλιστική) και Woirhaye Bertrand (Γενικός Διευθυντής Groupama Φοίνιξ).
 
Τέλος, υποψηφιότητες για την Πειθαρχική Επιτροπή υπέβαλλαν οι κ.κ. Αθανασίου Γιάννης, Παντελίδης Ιωάννης και Σπανός Δημήτριος.