Αντιμέτωπες με τις αποζημιώσεις για την ηφαιστειακή τέφρα οι ασφαλιστικές

«Κακό» προηγούμενο για τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί πλέον η δικαστική νίκη ασφαλισμένου για ζημία που προκλήθηκε από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας στην Ισλανδία τον Απρίλιο του 2010.  Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το σύννεφο σκόνης που ακολούθησε της έκρηξης του ηφαιστείου αποτελεί ζημία που είναι απόρροια των «καιρικών συνθηκών». 

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από το δικηγόρο κ. Clive Tucker, που κατέθεσε μήνυση στην εταιρεία  Insure and Go, όταν αυτή αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα του για την περίοδο που αποκλείστηκε στο Μεξικό. Η ασφαλιστική ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο αυτό δεν χαρακτηρίζεται ως «συσχετιζόμενο με τις καιρικές συνθήκες», αλλά όπως φαίνεται το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη και επιδίκασε στον Clive Tucker αποζημίωση 1009 λιρών. 

Η μικρή αυτή δικαστική νίκη αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικού Διαμεσολαβητή (FOS) και των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά στην αποζημίωση εκατοντάδων ασφαλισμένων. 

Εκπρόσωπος του FOS ανέφερε πως συνολικά έχουν κατατεθεί 600 καταγγελίες καταναλωτών και ο φορέας εξετάζει πως θα τις αντιμετωπίσει, ούτως ώστε εν συνεχεία να έρθει σε επαφή με τις ασφαλιστικές. 

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών “Which?” ανακοίνωσε  πως αν η τέφρα χαρακτηριστεί ως καιρικό φαινόμενο αυτό θα οδηγήσει σε πολυάριθμες αποζημιώσεις ασφαλισμένων. 

Η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (ABI) από την πλευρά της ανέφερε πως αρχικά το φαινόμενο αυτό είχε εκτιμηθεί ότι δε χαρακτηρίζεται από τον όρο «συσχετιζόμενο με καιρικές συνθήκες» και τάχθηκε υπέρ της προοπτικής μίας οριστικής δικαστικής απόφασης. 

Πηγή: Insurance Times