Ιδιώτης μάνατζερ στο υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ιδιωτική εταιρεία, έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ, προσλαμβάνει το υπ. Οικονομικών για να οργανώσει καλύτερα το φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό και να κάνει πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο «σύμβουλος» καλείται στην ουσία να στήσει εξαρχής τη νέα δομή του υπουργείου, βάζοντας τη βάση για ένα μηχανισμό που θα λειτουργήσει έως το 2012, χρονιά που υπολογίζεται ότι τα στελέχη του θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να συνεχίσου το έργο τους.

Οι τομείς όπου θα ρίξει το βάρος του ο σύμβουλος:

– Εισπραξη Ωφειλών: Έργο του θα είναι η έρευνα για τον εντοπισμό διεθνώς «καλών πρακτικών» στην είσπραξη των οφειλών. Επίσης θα αναλάβει να συντονίσει το μηχανισμό για την αύξηση της είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα χρέη και σε εκείνα που μπορούν να αμφισβητηθούν, και άρα να χαθούν οριστικά για το Δημόσιο. Επιπλέον θα αναλάβει να συνεργαστεί με τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης για την βελτίωση των μεθόδων είσπραξης των ανείσπρακτων ασφαλιστικών εισφορών.

– Μεγάλοι φορολογούμενοι: Καλείται να προτείνει τη συγκρότηση της δημιουργίας ειδικής μονάδας για τον έλεγχο των μεγάλων φορολογούμενων και να καταρτίζει προγράμματα ελέγχων που θα εστιάζονται σε τομείς όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

-Μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα: Βασικός στόχος του συμβούλου είναι να εντοπίσει σημαντικές υποθέσεις υψηλού κινδύνου, να εκπονήσει νέα μεθοδολογία για τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Πρέπει επίσης να εισηγηθεί “συγκεκριμένους δείκτες” που θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω ελέγχων.

-Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογική συμμόρφωση: Καλείται να υποβάλει προτάσεις ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Ταυτόχρονα να προτείνει πρακτικές που θα επιτρέπουν να εντοπίζονται άμεσα, μέσω διασταυρώσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όσοι δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.