Αυξημένα τα επίπεδα πολιτικού κινδύνου για το 2011

Ενώ η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, το επίπεδο του πολιτικού κινδύνου στις περισσότερες χώρες παρουσιάζεται αυξημένο, σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη Πολιτικών και Οικονομικών Κινδύνων της Aon. 

Στην ετήσια έρευνα της η Aon, συμπεριέλαβε στοιχεία 211 χωρών, κατατάσσοντας τα  κράτη σε κλίμακα που κυμαίνεται από «χαμηλού κινδύνου» έως και «πολύ υψηλού κινδύνου». Συνολικά δεκαεννέα χώρες υποβαθμίστηκαν (αυξημένη επικινδυνότητα), ενώ 11 χώρες αναβαθμίστηκαν (μείωση επικινδυνότητας). 

Η Ελλάδα στη μελέτη της Aon  κατατάσσεται στις χώρες «χαμηλού κινδύνου» και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι απεργίες, τρομοκρατία, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η χρεοκοπία του κράτους.   

«Πιστεύουμε ότι ο δείκτης πολιτικών κινδύνων θα παραμείνει υψηλός, όσο οι αγορές συνεχίζουν να είναι ασταθείς και θα Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aonεπιστρέψει στα συνήθη επίπεδα καθώς η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σημεία βελτίωσης», δήλωσε ο Beverley Marsden, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Aon. 

 «Οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρέασαν τις οικονομίες των χωρών με παραδοσιακά χαμηλά επίπεδα κινδύνου. 

Η Ισλανδία φέτος αποτέλεσε την πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που υποβαθμίστηκε στην  κατηγορία «μεσαίου κινδύνου. 

Είναι θετικό σημάδι πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών παρατηρήθηκε μία αύξηση κατά 30% στον αριθμό των χωρών, οι οποίες κατατάσσονται  στις μεσαίες  κατηγορίες λόγω της αυξημένης κινητικότητάς τους  στην παγκόσμια οικονομική  σκηνή και της ευημερίας τους… Η παγκοσμιοποίηση που έχει κατηγορηθεί για την οικονομική αστάθεια, φαίνεται πως είχε θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό, μείωσαν τα επίπεδα κινδύνου τους, καθώς εκμεταλλεύτηκαν παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς» πρόσθεσε ο κ. Beverley Marsden .
 
Πηγή: Strategic Risk