Οι ασφαλιστικές που περιμένουν την ΤτΕ

Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν τη διαφορά. Και είναι αυτοί που «αποκλίνουν» από το σύνηθες, που έχουν μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα. Η αφορμή για την επισήμανσή μας είναι το γεγονός ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρώτη παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στην ασφαλιστική αγορά. 

Αντί δηλαδή όπως συνέβη με κάποιες άλλες, να δυσφορήσουν, να ανησυχήσουν, να εκφράσουν προβληματισμό, ήλθαν να δηλώσουν στο iw ότι η παρουσία της νέας εποπτικής αρχής είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για την αγορά. Ακόμη περισσότερο αρκετοί εκπρόσωποι εταιρειών εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν έχουν να φοβηθούν, αλλά ενδιαφέρονται για τις παρατηρήσεις του επόπτη και αναμένουν τις συστάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των εταιρειών και κατ΄ επέκταση την αναβάθμιση του θεσμού. 

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά είναι αληθινό. Φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και επιτέλους να πάψει αυτή η λογική της συμβίωσης ετερόκλητων εταιρικών συμπεριφορών. Μέχρι σήμερα το «κοινόβιο» αποτέλεσε τροχοπέδη για πολλούς και ευκαιρία για άλλους. 

Εταιρείες χωρίς υποδομή, χωρίς εχέγγυα μπόρεσαν και λειτούργησαν στην αγορά κάνοντας φυσικά κακό στους καταναλωτές αλλά και στις υγιείς εταιρείες. Δημιουργήθηκε μια στρεβλή αντίληψη για τις ασφαλιστικές και τις πρακτικές τους, προκαλώντας φοβία στους καταναλωτές και μια ενιαία –λάθος- αντίληψη για τις εταιρείες. 

Μπορεί η λογική της μάζας να διευκόλυνε τους επιτήδειους να κάνουν χρυσές δουλειές. Μπορεί να συντέλεσε στο να ανοίγουν εταιρείες και να τις κλείνουν αφήνοντας ακάλυπτους τους αμέριμνους πελάτες. Χρόνια πέρασαν με αυτή την λογική και κάποιοι πλούτισαν ενώ οι ατυχείς σωστοί ασφαλιστές κλήθηκαν να αποδείξουν ότι δεν είναι «όλοι ίδιοι». Σήμερα, όμως διαφαίνεται η αλλαγή. Όσοι υπέφεραν από την μαζικοποίηση των εταιρειών νιώθουν ανακούφιση. 

Εκτιμούν ότι ήλθε η ώρα της δικαίωσης και της επιβράβευσης της διαφανούς στάσης απέναντι στους πελάτες. Είναι οι εταιρείες που γνωρίζουν ότι λένε την αλήθεια στους καταναλωτές, που δεν κρύβουν τα ψιλά γράμματα, και που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους ασφαλισμένους τους. Αντίθετα τους συμβουλεύουν σωστά, τους ασφαλίζουν σωστά και «πουλάνε εγγύηση». Αυτές είναι οι εταιρείες της νέας εποχής, που περιμένουν από την ΤτΕ να τους υποδείξει ότι περισσότερο μπορεί προκειμένου να γίνουν καλύτερες. Τόσο απλά…