Προετοιμάζεται για τη Solvency II η Εθνική Ασφαλιστική

Σειρά ενεργειών και δράσεων πραγματοποιεί η Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου η εταιρεία ως ηγέτιδα του κλάδου να είναι έτοιμη για τους ασφαλισμένους, τους μετόχους της και τους εργαζόμενούς της, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στις χώρες μέλη της Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2012 και αλλάζει πλήρως τα μέχρι τώρα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά.

 Μετά τη σύνταξη μελέτης  για την αναγνώριση των αποκλίσεων από τις απαιτήσεις των επικείμενων ρυθμίσεων του Solvency II καθώς και μετά την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της μελέτης Ποσοτικών επιπτώσεων (QIS 5), η εταιρεία έχει εκπονήσει οριοθετημένο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει: 

A. την  εναρμόνιση της Εταιρικής διακυβέρνησης με τις επιταγές του νέου πλαισίου
B. την ενδυνάμωση και αναβάθμιση της λειτουργίας της διαχείρισης κινδύνων
Γ. την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας του Εσωτερικού Ελέγχου και Συμμόρφωσης

Οι παραπάνω δράσεις βρίσκονται σε πλήρη  εξέλιξη.

Παράλληλα, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις μελέτες των ποσοτικών επιπτώσεων για τον υπολογισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων φερεγγυότητας, τις οποίες  θεωρεί καθοριστικής συμβολής στη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό νέων ασφαλιστικών προϊόντων, τους κανόνες ανάληψης κινδύνων, τη διαχείριση των αποζημιώσεων , την εισπρακτική πολιτική, την αντασφαλιστική κάλυψη και  την αντιστοίχιση των στοιχείων του Ενεργητικού  με τα στοιχεία του παθητικού. 

Ας σημειωθεί πως οι ποσοτικές ασκήσεις επικαιροποιούνται  σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικότερα το τελευταίο διάστημα κάθε τρίμηνο, ώστε να αντικατοπτρίζεται η επίπτωση από την εξέλιξη όλων των μεγεθών του χαρτοφυλακίου, ιδιαίτερα  στο χώρο των επενδύσεων, όπου οι επεμβάσεις στην κατανομή των διατιθέμενων μέσων είναι αμεσότερες και οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. 

Παρακολούθηση του επιτυχημένου μοντέλου της ΕΤΕ

Η Εθνική Ασφαλιστική ως μία από τις σημαντικότερες θυγατρικές του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού Ομίλου της χώρας, σε μία φιλοσοφία ταυτόσημη με εκείνη της ΕΤΕ κάνει χρήση των ιδιαίτερα επιτυχημένων μοντέλων και εργαλείων της μητρικής Εταιρίας για να εξυπηρετήσει την προσαρμογή της στη Solvency II.

Tα μοντέλα αυτά αφορούν:
-σε θέματα διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου,
-διαχείρισης κινδύνων,
-συμμόρφωσης και αντιστοίχησης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία της προσπάθειάς της που συντελείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρηματοοικονομική συγκυρία για τον τόπο και ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά.