Με πλαφόν, αλλά και απαλλαγές οι αποζημιώσεις του Επικουρικού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων της πολιτείας για την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου περί εξυγίανσης του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Επικουρικού Κεφαλαίου ήδη επεξεργάζονται σχέδιο νόμου με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αλλάξει ριζικά το καθεστώς εκκαθάρισης όσων ασφαλιστικών εταιρειών ανακαλούνται οι άδειες, ενώ θα τεθούν και προϋποθέσεις -όπως και όρια- για τις αποζημιώσεις του Επικουρικού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές στο προσχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε ως βάση συζήτησης το Επικουρικό Κεφάλαιο. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες κατά ένα μεγάλο μέρος τους επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία.

Η βασικότερη αφορά στις αποζημιώσεις τις οποίες θα καταβάλλει στους ασφαλισμένους το Επικουρικό και προβλέπει πέρα από το πλαφόν των 100.000 ευρώ τη θεσμοθέτηση και απαλλαγής, που πιθανολογείται ότι θα είναι της τάξης του 10%. Πηγές της αγοράς επεσήμαναν στο Insurance World ότι η αλλαγή αυτή –που είναι προς το δυσμενέστερο για τους ασφαλισμένους- επιβάλλεται από την αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μηνός, ώστε σε γρήγορους χρόνους να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή.

Αν μάλιστα ευσταθούν οι φήμες περί άμεσων κατασταλτικών παρεμβάσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος στον κλάδο Ασφάλισης Οχημάτων, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα θελήσει όντως να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση το νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να βοηθήσει το Επικουρικό να αντιμετωπίσει τα νέα –όπως και τα παλιά εξάλλου- οικονομικά βάρη του.