Αναμένουν «τυφώνες» οι ασφαλιστικές

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε η ασφαλιστική βιομηχανία το 2010, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σημειώθηκαν περίπου 950 φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο, με περιορισμένες, όμως, συνέπειες για την ασφαλιστική βιομηχανία. Ωστόσο, η εκδήλωση ακραίων φαινομένων στο πλαίσιο της γενικότερης κλιματικής αλλαγής, έχει αρχίσει πλέον να αποτελεί διακριτό πεδίο ενδιαφέροντος της ασφαλιστικής βιομηχανίας. 

Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεταβολές που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον αποτελεί γενεσιουργό αιτία φυσικών καταστροφικών φαινομένων και ο ασφαλιστικός κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με μία νέα πρόκληση, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά. 

Στις αρχές του 2010, ο κλάδος έβλεπε με απαισιοδοξία την εξέλιξη του έτους, καθώς δύο από τις πέντε μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του χρόνου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου: ο σεισμός στη Χιλή το Φεβρουάριο, που κόστισε 8  δισ. δολάρια σε ασφαλισμένες ζημίες, και η Καταιγίδα Xynthia που σάρωσε την Ευρώπη, επίσης, τον Φεβρουάριο, και προκάλεσε  3,1 δισ. δολάρια σε ασφαλισμένες απώλειες.

Παρόλα αυτά, τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2010 κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα συνολικά κέρδη του 2009.  Ο κ. Robert Hartwig, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ασφαλιστικής Πληροφόρησης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως «στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σταθήκαμε ιδιαίτερα τυχεροί κατά την περίοδο που ισχυροί τυφώνες σχηματίστηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ειλικρινά είναι σαν να γλιτώσαμε από σφαίρα όπλου, καθώς μεγάλης έντασης τυφώνες σχηματίστηκαν στον Ατλαντικό, αλλά ευτυχώς δεν προσέγγισαν τις ακτές». 

Αλλά και ο υπόλοιπος χρόνος ήταν γεμάτος από καταστροφικά γεγονότα. Η ασφαλιστική εταιρεία Munich Re υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκαν περίπου 950 φυσικές καταστροφές, γεγονός που τοποθετεί το 2010 στη δεύτερη θέση της λίστας των ετών με τον υψηλότερο αριθμό ακραίων φυσικών φαινομένων, μετά από το 1980.

Επί του προκειμένου, ήταν καθοριστικής σημασίας ότι αν και οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πολυάριθμες στο χρόνο που πέρασε, οι ασφαλισμένες απώλειες που προκλήθηκαν άγγιξαν συνολικά μόλις τα 37 δισ. δολάρια. Η εταιρεία Swiss Re στην ετήσια έκθεσή της για τις καταστροφές, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2010, ανέφερε πως οι ασφαλισμένες απώλειές της κυμάνθηκαν στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Παρόμοια έκθεση για τα καταστροφικά γεγονότα διενήργησε και η Aon Benfield, η οποία, επίσης, χαρακτηρίζει το 2010 ως έτος υψηλής συχνότητας τέτοιων φαινομένων. Στην έκθεσή της η Aon αναφέρεται σε 314 φυσικές καταστροφές με ασφαλισμένες απώλειες, που άγγιξαν τα 37,95 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 222 εκδηλώσεων καταστροφών και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009.

Τα καλά νέα είναι ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, το έτος που πέρασε, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα και δεν κατέγραψε μαζικές απώλειες. Τα άσχημα νέα, όμως, είναι ότι η βιομηχανία κατά το έτος αυτό τοποθετείται στην έκτη θέση των ετών με τις μεγαλύτερες απώλειες από καταστροφές από το 1980 και μετά, χωρίς καν οι τυφώνες του Ατλαντικού να προσεγγίσουν τις ακτές. 

«Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία έσπασε ένα ρεκόρ που τέθηκε το 2009 και αφορά στην εκδήλωση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι τυφώνες» αναφέρει ο κ.Carl Hedde, επικεφαλής του τμήματος Risk Accumulation της Munich Reinsurance America. «Ο αριθμός των καταιγίδων, πλημμύρων και άλλων ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό», προειδοποιεί ο κ.Ernst Rauch, επισημαίνοντας ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι γεγονός και ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της. Με άλλα λόγια, αυτό που αναμένει ο κλάδος είναι να συνεχιστεί η εκδήλωση αυτών των φαινομένων με υψηλή συχνότητα και το ζήτημα είναι αν θα καταφέρει, εν τέλει, να μείνει στον ίδιο βαθμό στο «απυρόβλητο», όπως και το χρόνο που πέρασε. «Η πιθανότητα για μεγαλύτερης κλίμακας απώλειες επικρέμαται πάνω από τις ασφαλιστικές ανά πάσα στιγμή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ασφαλιστικής Πληροφόρησης.

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, αποτελεί σήμερα ένα αναμφισβήτητο πλέον γεγονός. Στο πλαίσιο αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται αρχικά να ερευνήσουν τις επιπτώσεις της καταστροφής στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τη συχνότητα των φαινομένων αυτών και εν συνεχεία να βρουν τα κατάλληλα «εργαλεία» για να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις.