Ρίσκο για λίγους η ασφάλιση συνεδρίων και εκδηλώσεων

Ελάχιστες εταιρείες στην ελληνική αγορά αναλαμβάνουν την ασφάλιση  κινδύνων που αφορούν σε συνέδρια και εκδηλώσεις. Οι κίνδυνοι αυτοί, συνήθως είναι μεγάλοι, συνδυασμένοι, θέλουν εξειδίκευση και εμπειρία. Όταν, βέβαια, αναφερόμαστε σε ασφαλίσεις συνεδρίων και εκδηλώσεων, δεν εννοούμε την ασφάλιση των κέντρων και των λοιπών χώρων, όπου διοργανώνονται τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις, αλλά την ασφάλιση των κινδύνων που δημιουργούνται, από και προς κάθε κατεύθυνση, από την ίδια την εκδήλωση ή το συνέδριο και τους εμπλεκόμενους, με οποιαδήποτε ιδιότητα σε αυτά. 

Συνεπώς, κατά κύριο λόγο, αναφερόμαστε σε ασφαλίσεις αστικών και λοιπών ευθυνών, ατυχημάτων και ακυρώσεων ή / και διακοπής εκδηλώσεων, θεωρώντας ότι οι λοιπές καλύψεις «περιουσίας» είναι αυτονόητες.

Τα συνέδρια, οι εκθέσεις και οι κάθε μορφής εκδηλώσεις, αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας. Είτε σε συνδυασμό με τουριστικές επιλογές, είτε λόγω επετειακών αφορμών, είτε ως ετήσια υποχρέωση επιχειρήσεων και φορέων, οι εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζουν μια συνεχή και εξελισσόμενη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια. 

Στο πλαίσιο των «συνεδρίων» έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως ένας, κατά τεκμήριο, υγιής κλάδος της οικονομίας, μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία εφάπτεται βέβαια πολλών επαγγελμάτων. Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί το μήλο της έριδος ανάμεσα, όχι μόνο σε περιοχές και πόλεις, αλλά και ανάμεσα σε πολλά κράτη. Εξ ορισμού, οι πελάτες στον τομέα αυτόν, εκπροσωπούν επιχειρηματικούς ή κλαδικούς επαγγελματικούς τομείς, μεγάλες πολυεθνικές ή τοπικές επιχειρήσεις, ανερχόμενες ή καινοτόμες δραστηριότητες και συνήθως, υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια σε ατομικό επίπεδο. 

Στις «εκδηλώσεις» το πλαίσιο είναι πολύ ευρύτερο. Από την απλή πανηγυρική συγκέντρωση των εργαζομένων μιας επιχείρησης σε έναν ξενοδοχειακό χώρο, λόγω ενός γεγονότος, μέχρι την διεξαγωγή ενός παγκοσμίου ενδιαφέροντος αθλητικού γεγονότος, υπάρχει μία πληθώρα διοργανώσεων που ορίζονται ως «εκδηλώσεις». Φυσικά, τα μεγέθη διαφέρουν, οι ευθύνες διαφοροποιούνται, οι κίνδυνοι αυξομειώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτυχθεί μια τεράστια γκάμα ασφαλιστικών καλύψεων, ακριβώς γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Στην χώρα μας, οι εκδηλώσεις κάθε μορφής αποτελούν σύνηθες, σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, για όλο το χρόνο, με έξαρση βέβαια του χρονικού διαστήματος από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Ιδίως πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε εκατοντάδες σημεία της χώρας, από την Αθήνα μέχρι τις μικρές κωμοπόλεις, σε στεγασμένους χώρους ή στο ύπαιθρο, σε αρχαία θέατρα ή σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. 

Έντονη δραστηριότητα παρουσιάζουν και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, που πολλές φορές αποτελούν και «πρόβλημα», ως προς την ασφάλιση, όταν δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, έργων και υποχρεώσεων, αλλά συστράτευση  τοπικών φορέων και υπηρεσιών, για την οργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης. 

Ποια είναι η συμπεριφορά των διοργανωτών σχετικά με την ασφάλισή τους; Το πλήθος των εκδηλώσεων θα μπορούσε να συντηρήσει και να εξειδικεύσει τομείς της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις δεν ασφαλίζονται. 

Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλιστική κάλυψη ενός συνεδρίου, μιας έκθεσης ή μιας εκδήλωσης, απαιτεί πραγματική ανάλυση κινδύνων και σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων, που συνήθως είναι πολλοί, με αντικρουόμενα, πιθανώς, συμφέροντα. 

Για παράδειγμα, μπορούν να συνυπάρχουν:
• Ο ιδιοκτήτης του χώρου
• Ο διοργανωτής
• Οι εκθέτες ή οι συμμετέχοντες
• Οι επισκέπτες
• Οι ομιλητές και οι προσκεκλημένοι
• Οι εργαζόμενοι για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του χώρου
• Οι εργαζόμενοι για λογαριασμό του διοργανωτή
• Οι εργαζόμενοι για λογαριασμό των εκθετών
• Οι εργολάβοι (τεχνικών εργασιών) για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του χώρου
• Οι εργολάβοι (τεχνικών εργασιών) για λογαριασμό του διοργανωτή
• Οι εργολάβοι (τεχνικών εργασιών) για λογαριασμό των εκθετών
• Οι προμηθευτές κάθε είδους υποστηρικτικού υλικού ή τροφίμων 

Οι σχέσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων διέπονται από ιδιωτικά συμφωνητικά, συμβάσεις έργου ή συμβάσεις εργασίας και, βεβαίως, από την ισχύουσα νομοθεσία. Συνεπώς, η ασφάλιση απαιτεί πραγματική ανάλυση κινδύνων και σχέσεων των εμπλεκομένων, ώστε ο «πελάτης» να μπορεί να καλύψει αφενός την περιουσία του και αφετέρου τις τυχόν ευθύνες του, οι οποίες θα προκύπτουν από την καθοιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του ή εμπλοκή του στο συνέδριο, την έκθεση ή την εκδήλωση.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι οι ασφαλίσιμοι κίνδυνοι και κατ’ επέκταση οι ασφαλιστικές καλύψεις δεν συγκεκριμενοποιούνται μόνο στο χώρο της εκδήλωσης μόνο, αφού η πιθανή μετακίνηση, φιλοξενία και διαμονή προσκεκλημένων, μπορεί να επεκτείνει τις ευθύνες των διοργανωτών, χρονικά και γεωγραφικά, πέραν του προγράμματος του συνεδρίου ή της εκδήλωσης.

Τέλος, ο τεράστιος κίνδυνος της αναβολής, ματαίωσης ή διακοπής μιας εκδήλωσης, αποτελεί από μόνος του, το κύριο ασφαλιστικό θέμα κάθε εκδήλωσης. Δεν είναι μόνο το κοινό, το οποίο εμπλέκεται ως πελάτης που έχει προαγοράσει εισιτήρια, καθώς η ματαίωση μιας εκδήλωσης δε σημαίνει και αποφυγή των εξόδων διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής και της πιθανής ανάληψης υποχρεώσεων προς τρίτους.