Ανατροπή στα συμβόλαια αυτοκινήτου μπορεί να φέρει απόφαση του ΔΕΕ

Εκατομμύρια γυναίκες οδηγοί μπορεί να οδηγηθούν στην ανανέωση των συμβολαίων τους αν τεθεί σε εφαρμογή ευρωπαϊκή απόφαση για την ισότητα των δύο φύλων σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Σε επιστολή της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών (ΑΒΙ) προς τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, αναφέρεται πως τα μέλη της ένωσης πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα το Δικαστήριο της ΕΕ να αποφασίσει ότι είναι παράνομο οι εταιρείες κατά τον υπολογισμό του ύψους των ασφαλίστρων να χρησιμοποιούν ως παράμετρο το φύλο. Επιπλέον, η ΑΒΙ αναφέρει ότι η απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του ασφαλιστικού χώρου μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε αυτόματα σε αύξηση 25% του κόστους των ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου για τις γυναίκες. 

Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών, κα Maggie Craig,  δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται στις αρχές του Μαρτίου.

«Μετά από προσεκτική εξέταση, η συμβουλή μας είναι ότι οι εταιρείες-μέλη θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες προετοιμασίες για μια απόφαση από το ΔΕΕ ότι, οι διακρίσεις και οι διαφορές που αφορούν το ύψος των ασφαλίστρων και τις παροχές στα συμβόλαια που βασίζονται στο φύλο είναι παράνομες. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμα αν η απόφαση θα ισχύει και για τις υφιστάμενες συμβάσεις. Οι εταιρείες πάντως θα πρέπει να προετοιμαστούν ακόμα και για το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να ισχύσει και για τα παλαιά συμβόλαια» αναφέρει η κα Maggie Craig.

Πηγή: Strategic Risk