KPMG: «Διασφαλίζοντας τις Συντάξεις στην Ελλάδα»

Στο πλαίσιο των θεματικών εσπερίδων που διοργανώνει η KPMG κατά τη διάρκεια της χρονιάς με σκοπό να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις στους συμμετέχοντες και να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς, η εταιρεία έχει προγραμματίσει εσπερίδα με τίτλο «Διασφαλίζοντας τις Συντάξεις στην Ελλάδα» στις 23 Φεβρουαρίου 2011 στο Ξενοδοχείο King George Palace. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναλυθούν σε βάθος οι μελλοντικές τάσεις, όπως και όλες οι πιθανές εξελίξεις για τις συντάξεις στην Ελλάδα. 

 Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι τα ακόλουθα:

Ενότητα Α’ – Πρώτος Πυλώνας
• Οι αλλαγές και οι τρέχουσες εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις τους
• Τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες – Εξελίξεις, νέες τάσεις

Περιγραφή: Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα είναι σήμερα διπλή:  επάρκεια και  βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και οι στόχοι που συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία της Λισσαβόνας. Η πρόκληση είναι η ίδια και για το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι, εάν το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα κρίνεται επαρκές και κοινωνικά δίκαιο και το σημαντικότερο, εάν είναι βιώσιμο. Κατά τη διάρκεια της ενότητας θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Ενότητα Β’ – Δεύτερος Πυλώνας
 • Τα επαγγελματικά ταμεία (βασικές έννοιες και είδη ταμείων) στην Ελλάδα
• Η διεθνής πρακτική & εμπειρία

Περιγραφή:
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας θα γίνει παρουσίαση των πρακτικών των κρατών – μελών της ΕΕ,  της διάρθρωσης των επενδύσεων και των συστημάτων προεπιλογής των επαγγελματικών ταμείων. Θα εξετασθεί επίσης, η συμβολή των συνταξιοδοτικών ιδρυμάτων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επίσης η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία. Τέλος, θα αξιολογηθεί η καθιέρωση των κεφαλαιοποιητικών συντάξεων καθορισμένης εισφοράς στην Ευρώπη.

Ενότητα Γ’ – Τρίτος Πυλώνας
• Ο 3ος πυλώνας στην Ελλάδα: τάσεις & δυναμική

Περιγραφή:Ποιος είναι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα ασφαλιστικό περιβάλλον και στη φθίνουσα πορεία της κοινωνικής ασφάλισης;  Οι μεταβολές στο δημογραφικό, στη διαχείριση των δημοσιονομικών και στην εργασία κατευθύνουν αναπότρεπτα το συνταξιοδοτικό από την αναδιανομή στην κεφαλαιοποίηση. Με δεδομένα την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, την εξομοίωση των επικουρικών ταμείων με την κοινωνική ασφάλιση και τις δραστικές περικοπές,  θα παρουσιαστεί ο αναγκαίος και συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης από τον δεύτερο στον τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητες που προσφέρει  για την κάλυψη του κενού που τείνει να δημιουργηθεί στον δεύτερο πυλώνα, που μέχρι σήμερα καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση με τις επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο του αναδιανεμητικού συστήματος.