Ομόλογα και μετοχές στο μικροσκόπιο της ΤτΕ

Έμφαση στις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών σε ομόλογα και μετοχές δίνουν οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος, στον πρώτο κύκλο ελέγχου που διενεργούν στον κλάδο και που εντός των προσεχών ημερών φαίνεται να ολοκληρώνεται.

Πηγές του insurance world αναφέρουν ότι μετά το φιάσκο της VDV Leben με τα πλαστά πιστοποιητικά και το άνοιγμα των 40 εκατ. ευρώ στις επενδύσεις της, και βέβαια την πλαστή εγγυητική επιστολή των 500 εκατ. ευρώ του Παύλου Ψωμιάδη, οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος θέλοντας να αποφύγουν ανάλογα κρούσματα στο μέλλον, δίνουν έμφαση στο Μητρώο Επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ζητώντας τις βεβαιώσεις των τραπεζών που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των τίτλων.

Η εξέταση της αξιοπιστίας των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρει πηγή του insurance world, που προσθέτει ότι μέχρι σήμερα έλεγχοι έχουν διενεργηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών χωρίς να προσδιορίζει βάσει ποιων κριτηρίων τέθηκαν σε σειρά.

Πηγές του Insurance World αναφέρουν ωστόσο ότι μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν ελεγχθεί οι περισσότερες από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι κρατικές καθώς και ο κύριος όγκος των μικρότερων «παικτών» της αγοράς. Βέβαια, καμία διαρροή δεν έχει υπάρξει για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Όμως, κάθε μέρα που περνά, πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δε θα αργήσει να δράσει παρεμβαίνοντας κατασταλτικά στην αγορά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η εκκαθάριση των «κόκκινων» εταιρειών θα είναι γρήγορη, ώστε η εξυγίανση της ασφαλιστικής βιομηχανίας να πάψει να «σέρνεται» επί μήνες προκαλώντας αρνητική δημοσιότητα, όπως και κακή ψυχολογία τόσο στην ίδια την αγορά, όσο και στους ασφαλισμένους.

Φαίνεται λοιπόν ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμεί ηρεμία στον κλάδο και όλα δείχνουν ότι πριν από αυτή θα σηκωθεί… θύελλα.