Ερωτήσεις και αναφορές βουλευτών για τα Επιμελητήρια

Μείζον θέμα παραμένει για τους διαμεσολαβούντες το ζήτημα της αναβολής των εκλογών στα επιμελητήρια όσο και η απόφαση του υφυπουργού Περιφερειακής ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Ντ. Ρόβλια, με την οποία εντάσσει τον κλάδο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στον τομέα παροχής υπηρεσιών, περιορίζοντας τις έδρες που μπορεί να καταλάβει.

Σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσαν ο κ. Θ. Καράογλου, βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Κ. Κουκοδήμος, βουλευτής Πιερίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Θ. Καράογλου αναφέρει πως «σε μία παρατεταμένη και αβέβαιη προεκλογική περίοδο έχει θέσει η κυβέρνηση τον κόσμο των επιμελητηρίων, καθώς αναβάλλει και μετατοπίζει χρονικά τις προγραμματισμένες ήδη από το προηγούμενο έτος εκλογές. Οι εκλογές των επιμελητηρίων ενώ ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2010, αναβλήθηκαν αρχικά για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών και ορίστηκαν για την περίοδο 15 Μαρτίου – 15 Απριλίου, ενώ ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο παραμένει μετέωρο και αόριστο» . 

Το ίδιο θέμα θίγει και η ερώτηση του Κ. Κουκοδήμου, που αναφέρει πως «η κυβέρνηση σχεδιάζει –ή έχει ήδη αποφασίσει- νέα αναβολή των εκλογών στα Επιμελητήρια. Επιχείρημα, το καθολικό, όπως αναφέρεται, αίτημα των Επιμελητηρίων για αναβολή. Παρόλα αυτά, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την εξέλιξη αυτή από τα μεγάλα Επιμελητήρια όλης της χώρας» . Το κείμενο του Κ. Κουκοδήμου καταλήγει με τις εξής ερωτήσεις: α) πόσα Επιμελητήρια ζήτησαν αναβολή των εκλογών β) Επιχειρείται συνένωση τύπου «Καλλικράτη» στα Επιμελητήρια; γ) Επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο σχετικό νομοσχέδιο; και δ) Ποιος εγγυάται  ότι οι επιχειρήσεις της περιφέρειας θα εξυπηρετούνται ταχύτερα από ένα κεντρικό φορέα με έδρα μεγάλα αστικά κέντρα;  

Αναφορά προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, υπέβαλε ο κ. Κ. Αιβαλιώτης, Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΛΑΟΣ σχετικά με την εισήγηση της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ, που προκάλεσε απόφαση του κ Ντ. Ρόβλια για τον περιορισμό της εκπροσώπησης των διαμεσολαβούντων στις έδρες που μπορούν να καταλάβουν. Στην αναφορά του ο βουλευτής  επισυνάπτει  επιστολή των προέδρων ΣΕΜΑ, ΠΟΑΠ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ και συνεργαζόμένων με μεσίτες LLOYD’ S στην Ελλάδα προς την ΔΕ του ΕΕΑ.