Saxo Bank: Έτος με «Φούσκες, bulls και bears…» το 2011

H Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, πιστεύει ότι το 2011 είναι μια χρονιά που υπόσχεται ανάκαμψη, όπως αναφέρει στην έκθεση με τις ετήσιες Οικονομικές Προβλέψεις. Θετικές τάσεις από το δεύτερο μισό του 2010 θα συνεχίσουν και στις αρχές 2011. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου φαίνεται ότι θα παρουσιάσει κι άλλες θετικές εκπλήξεις για τα κέρδη των εταιρειών. Ωστόσο, οι εκπλήξεις αυτές θα είναι μάλλον λιγότερες και πιο αραιές το δεύτερο μισό του 2011, καθώς οι εταιρείες θα προσπαθούν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους σε ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση από τον τελικό καταναλωτή και η αύξηση των εσόδων είναι ακόμα δυσκίνητες, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί.

Η Saxo Bank προβλέπει επίσης ότι η συνολική ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί και θα κλείσει τη χρονιά με ποσοστό ανάπτυξης 2,7%. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί η κινεζική οικονομία, με ετήσια ανάπτυξη περίπου 8%, αντίθετα με τις επικρατούσες προβλέψεις που την θέλουν στο 10%. Επιπλέον, η Saxo Bank ανησυχεί ότι η Ισπανία θα είναι η επόμενη χώρα από την ομάδα των “PIGS” που θα πληγεί, εάν δεχθεί επιθέσεις το πορτογαλικό χρέος. Τέλος, το 2011 θα είναι Mads Kofoed και Μ. Λεμονάκης της Saxo Bankχρονιά στασιμότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που η οικονομία της χώρας θα επανέλθει μακροπρόθεσμα, ίσως όμως όχι πριν το 2012.

Η Saxo Bank αναμένει ότι η μεταβλητότητα των αγορών θα αυξηθεί, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς την έντονη δυναμική της παγκόσμιας μακροοικονομικής εικόνας.

Ο Mads Kofoed (Μες Κοφόεδ), Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ενώ οι ΕΚΤ, FED, BoJ και BoE θα συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα, η Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς θα δίνουν μάχη για τη ζωή τους, προσπαθώντας να εμποδίσουν πιθανές φούσκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή τον τομέα ακινήτων, το 2011. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα, μέσω νέων αυστηρότερων ρυθμίσεων και τιμωρία των τραπεζών που είναι ‘Πολύ Μεγάλες για να Καταρρεύσουν’. Οι  φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τους περισσότερους λογαριασμούς των υπό κατάρρευση τραπεζών που οφείλονται σε παλαιότερα σφάλματα. Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι τράπεζες στο μέλλον θα αφεθούν στις δικές τους δυνάμεις. Παρόλο που οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες, η μεγάλη φούσκα των κρατικών ομολόγων βρίσκεται έναν χρόνο πιο κοντά στην πιθανή της αντιπαράθεση με τη δημοσιονομική πραγματικότητα”.

Η πλήρης έκθεση των Οικονομικών Προβλέψεων για το 2011 περιλαμβάνει τις ακόλουθες αναλύσεις:
• Βασική Αρχή του 2011: Φούσκες και Bulls και Bears… Ωχ, θεέ μου!
Mads Kofoed, Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank• Προοπτικές ανάπτυξης στο 2011
- ΗΠΑ: Νέα φυσιολογικά επίπεδα ή οι παλιές καλές μέρες;
- Ευρωζώνη: Χρονιά που θα θέλουμε να θυμόμαστε ή να ξεχάσουμε;
- Ηνωμένο Βασίλειο: Οι εκπλήξεις του 2011;
- Ιαπωνία: Θα επιστρέψει η πτώση;
• Επίσημα Επιτόκια το 2011
• Προβλέψεις για τις Συναλλαγματικές Ισοτιμίες το 2011: Θα κυριαρχήσει το δολάριο;
• Βασικά ζητήματα διαπραγμάτευσης των 10 ισχυρότερων νομισμάτων για το 2011
• FX Options: Πλέοντας στη θάλασσα του κινδύνου
• Μετοχές: Τα bulls συνεχίζουν να κάνουν ό,τι θέλουν;
• Εμπορεύματα: Δυνατό ξεκίνημα, όμως ο κίνδυνος ελλοχεύει
• Τι πρέπει να γίνει; Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει 10 βήματα για οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη

Επιπλέον, η Saxo Bank, συνεχίζοντας την παράδοσή της, παρουσίασε και τις «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2011, εστιάζοντας φέτος στα νομίσματα που ενδέχεται να καταγράψουν ιδιαίτερα θετική πορεία και σε εκείνα που μπορούν να καταγράψουν ιστορικά χαμηλά, σε μία εξαγορά που θα είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες, στην πολιτική πρόκληση ενάντια στην εξουσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (η οποία θα καθοδηγείται από ειδήμονες), καθώς και στην τιμή των εμπορευμάτων και στις επενδυτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν.

Εμπνευσμένες από το Nassim Nicholas Taleb, τον Λιβανέζο φιλόσοφο και δοκιμιογράφο, οι δέκα προβλέψεις αποτελούν μια ετήσια άσκηση σκέψης, για την πρόβλεψη σπάνιων αλλά με μεγάλες επιπτώσεις «γεγονότων Black Swan» που βρίσκονται πέρα από το φάσμα των φυσιολογικών προσδοκιών της αγοράς. Πέρυσι, τρεις από αυτές τις προβλέψεις πραγματοποιήθηκαν. Η φετινή «Άσκηση Black Swan» συντάχθηκε ως μέρος των Οικονομικών Προβλέψεων της Saxo Bank για το 2011 και αναφέρεται σε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές.

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2011 είναι οι εξής:
1. Το Αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει το QE3 (ποσοτική χαλάρωση 3) του Bernanke
2. Η Apple εξαγοράζει το Facebook
3. Ο Δείκτης του Αμερικανικού Δολαρίου φθάνει τις 100 μονάδες
4. Η απόδοση του 30-ετούς Αμερικανικού Ομολόγου υποχωρεί στο 3%
5. Η ισοτιμία Αυστραλιανού δολαρίου – Αγγλικής λίρας καταγράφει πτώση 25%
6. Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτινάσσεται, ενώ ακολουθεί διόρθωση κατά 1/3
7. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται κατά 50%
8. Ο χρυσός φθάνει στα $1.800, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος συναλλάγματος
9. Ο Δείκτης S&P 500 αγγίζει υψηλό όλων των εποχών
10. Ο Δείκτης RTS της Ρωσίας αγγίζει τις 2.500 μονάδες

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2011

1. Το Αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει το QE3 (ποσοτική χαλάρωση 3) του Bernanke
Το δεύτερο μισό του 2011, η Fed είναι σε άσχημη θέση, διότι υπήρξε ο μεσολαβητής στην πανωλεθρία του κλάδου κατοικίας στις ΗΠΑ, της επακόλουθης διάσωσης τραπεζών και της καταστροφής στον τομέα του δημόσιου χρέους. Εντωμεταξύ,  οι τράπεζες που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν» αντιμετωπίζουν και πάλι μεγάλα προβλήματα. Το Κογκρέσο μπλοκάρει την εξουσία που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σχετικά με τη διεύρυνση του ισολογισμού της και θέτει μια πιθανή πρόκληση στη διπλή της εντολή «απασχόληση/ πληθωρισμός».

2. Η Apple εξαγοράζει το Facebook
Σε διάφορες συνεντεύξεις, ο Steve Jobs της Apple έχει εξηγήσει ότι η Apple ήλθε σε επαφή με το Facebook σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας, όμως οι συζητήσεις αυτές τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα. Το Facebook επεδίωκε «επαχθείς όρους με τους οποίους δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε το ανώτατο στέλεχος. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον Jobs να εξαγοράσει το Facebook.

3. Ο Δείκτης του Αμερικανικού Δολαρίου φθάνει τις 100 μονάδες
Η πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου μοιάζει υγιής για ένα διάστημα μέσα στο 2011. Ωστόσο, στη συνέχεια εμφανίζονται προβλήματα στην Κίνα. Με την κινέζικη βιομηχανική βάση να αναπτύσσεται αργά, δημιουργείται πανικός στους «ορεξάτους» του ρίσκου ανά τον κόσμο, ενώ και με την ιαπωνική οικονομία να δυσκολεύεται και την Ευρωζώνη να βρίσκεται σε σύγχυση, το Αμερικανικό δολάριο αρχίζει να δείχνει ελκυστικότερο. Η εκτύλιξη αυτών των θέσεων σπρώχνει τον δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ 25% ψηλότερα, πάνω από τις 100 μονάδες, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011.

4. Η απόδοση του 30-ετούς Αμερικανικού Ομολόγου υποχωρεί στο 3%
Η πολιτική υποτίμησης του δολαρίου, που έχει τις ρίζες της στον «πόλεμο συναλλάγματος» του 2010, ωθεί τις αναδυόμενες αγορές να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από τα διαθέσιμα δολάριά τους για αγορά αμερικανικών ομόλογων. Οι απόπειρες της Fed για ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) αποτυγχάνουν, με εξαίρεση τη διευκόλυνση των αμερικανικών τραπεζών όσον αφορά τα προβλήματα των ισολογισμών τους. Η ΕΚΤ, η ΕΕ και το ΔΝΤ αποτυγχάνουν στη θεραπεία της ασθένειας των περιφερειακών PIIGS, σπρώχνοντας τους απελπισμένους επενδυτές στην ασφάλεια του Αμερικανικού δολαρίου. Ο παράγοντας ευεξίας εξαφανίζεται το 2011 και η απόδοση του 30-ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί στο 3%.

5. Πτώση 25% στην ισοτιμία Αυστραλιανού δολαρίου – Αγγλικής λίρας
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει στις παραδοσιακές του αξίες: πιο σκληρή δουλειά, περισσότερη αποταμίευση και σύντομα έρχεται μια εκπληκτικά δυνατή επέκταση το 2011. Η Αυστραλία αντίθετα παλεύει με μια όλο και πιο αδύναμη οικονομία, καθώς η Κίνα προσπαθεί ολοένα και πιο δυνατά για να μην αφήσει τον πληθωρισμό να φύγει εκτός ελέγχου. Αυτά, σε συνδυασμό με την αυστραλέζικη αγορά ακινήτου, μοιάζουν με φούσκα έτοιμη να σκάσει και να καταλήξουν σε μια πτώση κατά 25% του ζεύγους AUD-GBP.

 

6. Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτινάσσεται, ενώ ακολουθεί διόρθωση κατά 1/3
Η τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία τώρα κατευθύνεται από τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες των θεσμικών επενδυτών, παρασύρεται και εκτινάσσεται πάνω από τα $100/βαρέλι στις αρχές του 2011, μέσα στο κλίμα ευφορίας που θέλει την οικονομία των ΗΠΑ να έχει απελευθερωθεί από τα προβλήματά της. Ωστόσο, αργότερα μέσα στη χρονιά, η τιμή του αργού πετρελαίου παραδίδεται σε μια βίαιη διόρθωση κατά ένα τρίτο χαμηλότερα.

7. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται κατά 50%
Το 2011 ξεκινάει με πλεόνασμα αποθεμάτων φυσικού αερίου, αφού η παγκόσμια ύφεση είχε ως αποτέλεσμα η προσφορά να υπερβαίνει τη ζήτηση για δύο χρόνια και κατά συνέπεια οι απώλειες για δύο χρόνια να είναι διψήφιες. Ωστόσο, ο συνδυασμός της αυξανόμενης βιομηχανικής ζήτησης, της ιστορικά χαμηλής τιμής σε σχέση με το αργό πετρέλαιο και τον άνθρακα, την μελλοντική εξομάλυνση της καμπύλης αυτής και της υλοποίησης προτεινόμενων ενεργειών για αύξηση της εξαγωγής των αμερικανικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, καθιστούν τις παθητικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο πιο κερδοφόρες. Επιπλέον, μια περίοδος κακοκαιρίας οδηγεί στη γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων και συνεπώς σε μια ανοδική κίνηση κατά 50% το 2011, κάτι που δεν έχει σημειωθεί εδώ και 25 χρόνια.

8. Ο χρυσός φθάνει στα $1.800, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος συναλλάγματος
Οι «πόλεμοι συναλλάγματος» επιστρέφουν δριμύτεροι το 2011, ωθούμενοι από τη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ διευρύνεται και η πίεση προς την Κίνα εντείνεται, ενώ η στροφή των επενδυτών προς τα μέταλλα, εκτινάσσει την τιμή του χρυσού στα $1,800/ουγκιά.

9. Ο Δείκτης S&P 500 αγγίζει υψηλό; όλων των εποχών
Η Fed συνεχίζει να τροφοδοτεί με ρευστότητα το σύστημα κατά το 2011. Ακόμα και οι λιγότερο έμπειροι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η μόνη στρατηγική που αξίζει είναι να αγοράζουν μετοχές που βρίσκονται όσο υπάρχει ύφεση. Ωστόσο, η τακτική αυτή στην πραγματικότητα ευνοεί  την Fed, παρόλο που είναι σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και οι αμερικανοί καταναλωτές αρχίζουν να ξοδεύουν αφού τα χαρτοφυλάκια μετοχών τους βελτιώνονται. Ο εταιρικός κόσμος της Αμερικής δεν πιστεύει σε αυτήν την ευφορία – ότι δηλαδή μια υγιής τιμή μετοχής είναι καλός δείκτης υγιούς επιχείρησης – και συνεχίζει την διαδικασία απομόχλευσης που οδηγεί σε μια σωστή ανάκαμψη. Ο Αμερικανικός δείκτης αναφοράς (US benchmark index) αφήνει πίσω του τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κινείται προς τις 1.600.

10. Ο Δείκτης RTS της Ρωσίας αγγίζει τις 2.500 μονάδες
Η επόμενη παγκόσμια οικονομική φούσκα αρχίζει να διογκώνεται στις αρχές του χρόνου, στέλνοντας την τιμή του αργού πετρελαίου πάλι πάνω από τα $100/βαρέλι. Ο μέσος Αμερικανός επενδυτής δεν θα κάνει τίποτα άλλο με τα χρήματά του παρά να αγοράσει σε χαμηλές τιμές μετοχές του Αμερικανικού χρηματιστηρίου. Οι επενδυτές στο ρωσικό χρηματιστήριο αποκομίζουν κέρδη από τον δείκτη τους έχοντας προβλεπόμενο P/E (Price per Earnings) ενός έτους στις 8,6 και P/B (Price to Book) στο 1,26. Ο Δείκτης RTS σχεδόν διπλασιάζεται στις 2.500 μονάδες, το 2011. Η αγορά εκτιμά ότι υπάρχει μία στις 12 πιθανότητες να συμβεί αυτό, ωστόσο ο Δείκτης RTS είχε βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα στα μέσα του 2008.